Polisbilar byts ut – hundarna ska få det bättre

Poliser står uppradade på en gräsmatta och håller i sina polishundar.

Det finns ungefär 400 tränade polishundar i Sverige.

Vad gör en polishund?

En polishund assisterar poliser på olika sätt. Oftast är de med för att nosa rätt på något, till exempel en människa som är försvunnen eller något som kan sprängas.

Nu har polismyndigheten beslutat att byta ut alla bilar som polishundar åker i. Anledning? Hundarna ska få det mer bekvämt på jobbet.

 

Nu har polisen i Sverige beslutat att alla polisbilar där hundar åker med ska bytas ut. Tidigare har polisbilarna varit av märket Mercedes och Volvo, men där har många hundar haft det ganska trångt.

 

Nu ska hundarna få mer utrymme att röra sig när de är ute och åker. I de nya bilarna ska hundarna få en särskild påbyggnad på bilen. Då kommer burarna för hundarna bli större. Bilarna kommer till och med ha plats för en dubbelbur där två hundar kan få plats.

 

Utöver större plats så kommer också bilarna anpassas på andra sätt. Temperaturen och luften ska kunna ställas in så att de passar hundarna.

 

– Det kommer att innebära att hundarna får det mycket bättre och behagligare, säger Per Gustavsson som är polis i Blekinge till Kvällsposten.

Vad gör en polishund?

En polishund hjälper polisen.
Ofta får de nosa reda på något.
De kan till exempel nosa
efter människor som har försvunnit.

Polishundar åker ofta i polisbilar.
Men det är ganska trångt i bilarna.
Det är dåligt för hundarna.

 

Därför ska polisen byta ut vissa bilar.
De nya bilarna ska vara större.

 

I de nya bilarna ska det också gå
att ställa in temperaturen.
Det kommer göra det
skönare för hundarna.