Ny lag om film och musik på internet

Flera olika sociala medier appar

Följer du upphovsrättslagen på sociala medier?

Vad är upphovsrätt?

Till alla bilder, filmer, texter och låtar finns det en upphovsperson. Det är den person som har tagit bilden, filmat filmen, skrivit texten eller komponerat musiken. Upphovspersonen måste godkänna om någon vill använda deras material – det kallas upphovsrätt. Det betyder att du egentligen aldrig får lägga upp någon annans bild, text, musik eller film på internet utan att fråga den som har gjort det om lov.

EU-parlamentet har röstat ja till en ny lag om upphovsrätt på internet. Men en del personer tror att lagen kommer göra internet mindre fritt.

 

I flera år har ett förslag till en ny lag diskuterats i EU. Lagen handlar om internet och det som heter upphovsrätt. Den här veckan röstade EU-parlamentet om den nya lagen, och de röstade ja.

 

De delar i lagen som har varit mest omdiskuterade handlar om upphovsrätt på sociala medier. På sociala medier lägger många upp sådant andras material utan att fråga. Men med den nya lagen ska det bli svårare.

 

I artikel 13 i den nya lagen står det att plattformen, alltså till exempel Google, Facebook eller Instagram, måste stoppa personer från att lägga upp andras material utan lov. På så sätt ska inte plattformarna tjänar pengar på andras material, utan istället arbeta för att upphovsrätten följs.

 

Personer på ja-sidan tycker att den nya lagen är viktig för att ingen ska stjäla artisters eller konstnärers verk. Många på nej-sidan är rädda för att den nya lagen kommer begränsa sociala medier. De tror att plattformarna kommer införa filter för att stoppa personer att lägga upp någon annans material, och att det kommer göra internet mindre fritt.

På internet finns massa material:
musik, film, text eller bild.
Det är alltid en person
som skrivit eller gjort materialet.

 

Den personen har upphovsrätt.
Det betyder att du måste fråga om lov
innan du använder materialet.

 

Den här veckan bestämde
EU-parlamentet en ny lag.
Det är en lag om just upphovsrätt.

 

Den nya lagen ska göra det svårare
att bryta mot upphovsrätten på sociala medier.
I lagen läggs mer ansvar på
stora företag på internet,
till exempel Google och Facebook.

 

Men en del personer tycker
att det är en dålig lag.
De tror att internet
kommer att bli mindre fritt då.