VM-silver till Modin i Paralympics

Zebastian Modin kämpar på sina skidor. Han har ett par svarta, mörkläggande glasögon för att alla ska tävla på samma villkor.

För att det ska bli helt rättvist i tävlingen får alla skidåkare ha svarta, mörkläggande glasögon på sig.

I helgen avslutades Paralympics i Kanada. Zebastian Modin är en svensk skidåkare som är blind, han tog både ett guld och ett silver i tävlingarna.

 

Redan år 2011 blev Zebastian Modin nominerad till “årets idrottare med funktionshinder”. Då var han endast 16 år gammal. Sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.

 

Förra veckan tog den svenska skidåkaren Zebastian Modin guld i sprint i Paralympics. Paralympics är det Olympiska Spelet för personer som har olika funktionsnedsättningar. I söndags lyckades Zebastian ta ännu en medalj, ett silver i skidloppet som är 20 kilometer.

 

Zebastian Modin tävlar i klassen för åkare med synnedsättning. Eftersom han är blind får han hjälp av sin personlige guide Emil Jönsson Haag. Guidens jobb är att visa vägen för Zebastian Modin genom att åka framför honom i spåret och berätta för honom hur han ska svänga.

 

Efter det sista loppet lade Zebastian Modin upp en bild på sin Instagram. På bilden hade både Modin och hans guide Emil Jönsson Haag silvermedaljen runt halsen.

 

”Så glad att avsluta det här mästerskapet med att lyckas kämpa till mig en silverpeng på 20 klassiskt!”, skrev han.

I helgen slutade Paralympics.
Paralympics är OS
för personer med funktionsnedsättningar.

 

Zebastian Modin från Sverige
fick en silvermedalj.
Han vann medaljen
i loppet där man åker 20 km på skidor.

 

Zebastian är blind.
Därför åker han alltid med en guide.
Guiden berättar
var Zebastian ska svänga.

 

Silvret var Zebastians
andra medalj i OS.
Han tog också guld
i det kortaste skidloppet.