Hästar kan äta halm istället för hö

En häst som tuggar på torrt hö.

Forskare säger att det inte skadar hästar att äta halm.

Halm och hö

 

Hö är torkat gräs och torkade blommor. Halm är stjälkarna som blir över när vi odlar sädesslag som havre, korn, råg och vete. Hö är ofta grönt medan halm är gult. Ofta innehåller hö mer näring än halm.

Efter den torra sommaren finns det inte lika mycket hö att ge som foder till hästar. Men forskare säger nu att det går lika bra att ge hästarna halm.

 

Den torra sommaren har gjort att hästägare har haft svårt att få tag på foder till sina hästar. Du kan läsa mer i Minibladets artikel Dyrare ridning efter torr sommar.

 

Vanligtvis får hästar framför allt hö på vintern. Men i Sverige matar vi också våra hästar med halm. Det tar lite längre tid för hästar att äta halm än hö, och det gör inte hästarna lika tjocka. Men i andra länder är det vissa som inte vill ge hästarna halm eftersom de tror att det kan ge hästarna magsår.

 

Men nu säger forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet att det inte är någon fara att ge hästarna halm. De har provat att först mata hästar med vanligt foder, och sen byta ut halva fodret mot halm. Det visade sig att halmen inte ökade risken för att hästarna skulle få magsår.

Halm och hö


Hö är torkat gräs.
Halm är stjälkar
från till exempel  
havre och vete.

På vintern äter hästar hö.
Men det finns ont om hö i Sverige nu.
Det beror på den torra sommaren.
Den gjorde det svårt att odla hö.

 

Men det går att ge hästar halm i stället.
Det gör vi ofta i Sverige.

 

Men i andra länder
vill de inte ge sina hästar halm.
De tror att det kan ge hästarna
sår i magen.

Men är det verkligen sant?
Det undrade några forskare i Sverige.
Därför gjorde de en undersökning.
De kom fram till
att halm inte är farligt för hästar.