Veckans boktips: Spionen i äppelträdet

En bild på boken och en på författaren. På boken står titeln med stora bokstäver bredvid en bild på en flicka. Bilden ser väldigt gammal ut. Bredvid flickan är det äppelblommor. Föfattaren står framför en trappa. Hon har halvlångt hår, glasögon och ser ut att vara ungefär 45 år.

Bild: Rabén och Sjögren

Denna bok är baserad på verkliga händelser och utspelar sig i Holland under andra världskriget. Vi får möta den judiska flickan Esther och hennes familj. Det finns så många nya lagar som bestämmer vad judar inte får göra. Esther får inte längre leka i stadens parker, hon får inte gå på bio eller leka med sin bästa vän och hon måste ha en gul stjärna på alla sina kläder. Det har tyskarna bestämt. Livet blir svårare och svårare. När Esthers faster och kusiner plötsligt hämtas och skickas till ett läger bestämmer hennes föräldrar att familjen måste gömma sig.

 

Spionen i äppelträdet av Christina Wahldén

 

Boken passar för dig som är 9 år eller uppåt.

 

/Anne Jönsson, Stadsbiblioteket i Malmö