Målarböcker ska stoppa mobbning

En tonåring sitter på en säng. Personen sitter med uppdragna knän, huvudet vilar mot knäna och den kramar om sina ben. I handen håller personen en telefon.

Att bli mobbad på sociala medier kan vara många olika saker, till exempel att någon skickar elaka meddelanden. Bild: shutterstock.com

Vill du prata med någon om vad som hänt på nätet?

Det är viktigt att berätta för en vuxen om någon har varit elak eller gjort något som inte känns okej på nätet. Alla skolor har en kurator som det går att prata med. Men om det känns jobbigt att prata med någon vuxen du känner kan du ringa Bris på 116 111.

Skolkuratorn Jessica Diamant vill att man ska prata mer om mobbning på nätet i skolan. Därför har hon varit med och tagit fram ett nytt skolmaterial med tillhörande målarbok.

 

Jessica Diamant jobbar som skolkurator på Engelska skolan i Sundsvall. Hon tycker att nätmobbning är ett stort problem.

 

– Jag har jobbat i många år och sett hur problemen har ökat, säger hon till SVT.

 

Men det kan vara svårt att berätta vad som har hänt, både för den som blivit mobbad och den som gjort något annan ledsen.

 

– Man kanske delar en bild, som man inte tänkt skulle hamna hos så många och plötsligt är hela klassen eller ännu fler involverade, säger Jessica Diamant.

 

Därför har Jessica Diamant tillsammans med några av sina kollegor gjort ett nytt material som kan användas i skolan. Det ska hjälpa lärare och elever att prata om det som händer på nätet. Och det ska få alla att tänka mer på hur man uppför sig på nätet.

 

En del av materialet är målarböcker med bilder och mönster. Bilderna är ritade av illustratören Adele Löfqvist. Hon tror att det hjälper att måla samtidigt som man pratar, då blir det mer avslappnat och samtalet känns inte lika allvarligt.

Har du blivit mobbad på nätet?

Det är viktigt att berätta för en vuxen
om du har blivit mobbad.
Du kan prata med dina föräldrar.
Eller med kuratorn på din skola.
Du kan också ringa till Bris
på telefonnummer 116 111.

Det är ganska ofta
som någon blir mobbad på nätet.
Det kan till exempel
vara på Snapchat.

 

Jessica Diamant är skolkurator.
Hon vill göra
så det blir mindre mobbning på nätet.


Därför har hon och några andra vuxna
skrivit en bok.
Boken berättar hur barn och lärare
kan prata om nät-mobbning.

Till boken finns också
en målarbok.
Om man målar medan man pratar
är det lättare att berätta saker som har hänt.