Fotbollsklubben ber Julle om ursäkt

Julle sitter på en gräsmatta. Han knyter sina fotbollskor. Bredvid honom ligger en fotboll. I bakgrunden syns ett fotbollsmål.

Julle blev ledsen över att inte få spela i pojklaget med sina kompisar. Bild: Sydsvenskan/Lars Brundin.

Vad är juridiskt kön?

 

Alla bebisar får ett juridiskt kön när de föds. Det juridiska könet är det kön som till exempel står i passet. I dag finns det två juridiska kön: man och kvinna. Men alla har rätt att bestämma sitt eget kön. Om man upptäcker att det juridiska könet inte stämmer kan man ändra det när man blir vuxen.

8-åriga Julle fick inte vara med i sitt pojkfotbollslag eftersom fotbollsklubben tyckte att han hade fel kön. Nu ber klubben om ursäkt och säger att de gjorde fel.

 

När Julle var 8 år gammal fick han inte längre spela med sitt pojkfotbollslag i Veberöds AIK. Fotbollsklubben sa att anledningen var att Julles juridiska kön är flicka.

 

Nu ber fotbollslaget om ursäkt för att de inte lät Julle fortsätta i pojkfotbollslaget. De säger att de är ledsna att Julle blev ledsen över att inte få fortsätta spela och att de ska tänka annorlunda i framtiden.

 

– Jag är säker på att det kommer fler som Julle, och då ska vi veta hur vi ska göra, säger Jesper Eurenius, som är med i fotbollsklubbens styrelse, till Sydsvenskan.

 

Julle slutade spela fotboll ett tag, men nu har han börjat igen. Nu spelar han i ett annat lag som heter Lund FF:s pojklag 10 år.

Fakta om kön

 

Alla bebisar får ett kön
när de föds.
Men egentligen ska alla
få bestämma sitt kön själva.
Därför kan man ändra sitt kön
om man vill.

Julle är 9 år.
Julle gillar att spela fotboll.
Julle spelade i pojklaget
i klubben Veberöds AIK.
Det gjorde han tills han var 8 år.

 

Men sen bestämde klubben
att Julle inte fick spela i pojklaget mer.
De tyckte att Julle hade fel kön.

 

Julle fick könet flicka
när han föddes.
Men Julle har alltid
känt sig som en pojke.
Därför ville Julle spela i pojklaget.

 

Nu ber klubben om ursäkt.
De säger att de hade fel.
Och att de ska göra rätt nästa gång.