Ingen regering förrän i januari

Andreas Norlén

Talmannen Andreas Norlén säger att nästa omröstning för den nya statsministern inte kommer hända före jul. Foto: Anders Löwdin

Riksdagen har röstat nej till talmannens förslag om vem som ska bli statsminister två gånger. Men nästa omröstning om vem som ska bli statsministern kommer inte hända före jul.

 

I september var det val i Sverige. Efter varje val ska riksdagen rösta fram en ny statsminister. Men än har riksdagen inte lyckats rösta fram någon statsminister.

 

I riksdagen finns det en person som har särskilt ansvar för valet av statsminister. Personen kallas för talman och det är Andreas Norlén som är talman just nu.

 

Talmannen vill nu att det ska bli bestämt vem som blir statsminister och hur vår regering kommer se ut. Riksdagen har redan röstat nej två gånger till talmannens förslag om vem som ska bli statsminister.

 

Nu säger talmannen Andreas Norlén att den tredje omröstningen om vem som ska bli statsminister inte kommer hända före jul. Nästa omröstning blir den 16 januari.

 

Andreas Norlén hoppas att nästa omröstning kommer bestämma vem som blir statsminister. Men om det inte händer vid nästa omröstning, kommer regeringen rösta en fjärde gång. Och om det inte blir bestämt då, så kommer Sverige få ett nyval. Det betyder att alla måste rösta en gång till.

I september var det val i Sverige.
Efter valet ska riksdagen
rösta fram en ny statsminister.

 

Nu är det tre månader sedan valet.
Men riksdagen har fortfarande inte
röstat fram någon statsminister.

 

Riksdagen har fått två förslag
om vem skulle kunna vara statsminister.
Men riksdagen röstade nej
till båda förslagen.

 

Därför måste riksdagen
rösta en tredje gång.
Men den tredje omröstningen
kommer inte hända förrän efter jul.
Den kommer vara den 16 januari.