Jemen har fredssamtal i Sverige

En kontur av landet Jemen. Konturen är fylld av Yemens flagga som består av tre ränder i rött, vitt och svart. På flaggan är en stor symbol med en örn.

Så här ser Yemens flagga och landssymbol ut.

I Jemen har regeringen och huthi-rebellerna varit osams i många år. Men nu kommer båda grupperna till Sverige för att försöka sluta fred.

 

Jemen är ett land som ligger i sydvästra Asien. I Jemen finns det sedan många år tillbaka två grupper av människor som är osams med varandra. På den ena sidan är landets regering. På den andra sidan är huthi-rebellerna.

 

Båda grupperna vill ha inflytande över Jemen. Men de är inte överens om vem som ska bestämma över vilka delar av landet. Att regeringen och rebellerna har bråkat så mycket har gjort Jemen till ett väldigt otryggt land. Många människor har flytt från Jemen till andra länder.

 

De båda grupperna är så osams att de inte har pratat med varandra på två år. Men den här veckan träffas de för första gången på länge. De ska prata om hur framtiden för Jemen ska se ut. Mötet ska hållas i Sverige och började under torsdagen.

 

Grupperna har valt att komma till Sverige för att de tycker att det är säkrast att de träffas i ett annat land än Jemen. Sverige har också tidigare varit bra på att hjälpa olika grupper att bli sams med varandra.

 

Det är många som tror att grupperna inte kommer att bli helt sams efter det här samtalet. Men samtalet kan vara en bra början till att lista ut hur de ska komma överens med varandra.

Den här artikeln finns bara i medelsvår version.