Greta träffar FN:s ledare på klimatmöte

En ritad bild. I mitten står det "cop 24 Katowice" med stora bokstäver. Runtom är det en cirkel som består av många små symboler, till exempel en termometer, blad och pilar.

FN:s stora klimatmöte som pågår just nu har namnet "COP 24". Bild: shutterstock.com

15-åriga Greta Thunberg har blivit känd över hela världen efter att ha skolstrejkat för klimatet. I går träffade hon FN:s generalsekreterare på det stora klimatmötet i Polen.

 

I början på terminen blev Greta Thunberg känd i hela världen när hon skolstrejkade för klimatet. Läs mer om Gretas strejk här: Greta Thunbergs strejk väcker uppmärksamhet.

 

Nu har Greta varit på FN:s stora klimatmöte. Klimatmötet pågår den 2-14 december i Katowice i Polen.

 

På klimatmötet träffas politiska ledare från hela världen för att diskutera Parisavtalet. Parisavtalet är ett stort miljöavtal som väldigt många länder skrev under för tre år sedan. Enligt avtalet lovar länderna bland annat att arbeta för att släppa ut mindre koldioxid.  

 

Greta åkte till klimatmötet för att träffa FN:s ledare António Guterres måndagen den 3 december. Greta höll också ett tal för ledarna på mötet. I talet sa hon att hon inte hade åkt till klimatmötet för att be FN om någonting, eftersom det inte har fungerat förut att be politikerna att tänka på klimatet.

 

I stället så kommer jag att be medierna att börja behandla krisen som en kris. I stället kommer jag att be människor runt om i världen att inse att våra politiska ledare har svikit oss, sa Greta.

Greta Thunberg är 15 år.
I höstas strejkade hon för klimatet.
Då blev hon känd i hela världen.
Läs mer om Gretas strejk här:
Gretas skolstrejk.

 

Nu har Greta blivit inbjuden
till FN:s stora klimatmöte.
Klimatmötet är i Polen.
Mötet är den 2-14 december.

 

Massa ledare från hela världen
är med på mötet.
Ledarna ska diskutera
hur de ska försöka rädda klimatet tillsammans.

 

Greta var på mötet i måndags.
Då höll hon tal för alla ledarna.
Och hon pratade med FN:s ledare.