Veckans boktips: Den försvunna julgrisen

En bild på boken och en på författarna. På boken syns familjen Rantanen som står bland massa grisar ute i snön. Författarna står med ryggen mot varandra. De är 40-50 är gamla, har båda kort hår och gympaskor.

Den försvunna julgrisen är skriven av Måns Gahrton och Johan Unenge. Bild: Bonnier carlsen/Stefan Tell

Hos familjen Rantanen på Hotell Gyllene Knorren närmar sig julen. Hotellet är fullbokat och gästerna ska få njuta av ett närproducerat julbord. Det innebär att alla skinkor och korvar ska komma från grisarna på Jönssons gård i närheten. Men Ingo blir både arg och ledsen när han hör hur det pratas om grisar som mat. Det kan man verkligen förstå, eftersom minigrisen Pyret är hans bästa vän. Han ska minsann prata med bonden Jönsson!

 

När mamma Ritva och pappa Roger har inhandlat allt till matlagningen är det bara grisarna som fattas. De väntar i det längsta, men inga grisar dyker upp. Mamma Ritva blir så arg så att hon svimmar. För vad ska gästerna säga om det inte finns någon julskinka på julbordet? Och var har grisarna tagit vägen?

 

Den försvunna julgrisen av Måns Gahrton och Johan Unenge

 

Boktips för dig som är 6-9 år.

 

 

/Charlotta Westerberg, Limhamnsbiblioteket i Malmö