Nu röstar riksdagen om statsminister igen

Ulf Kristersson har glasögon, kort hår och en kostym. Han har en del rynkor runt ögonen som syns extra mycket eftersom han ler stort.

Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare. Bild: wikimedia commons/Frankie Fouganthin.

Sverige har inte fått någon ny statsminister sedan valet i september. Men nu ska riksdagen rösta om ifall de vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

 

I september var det val i Sverige. Efter varje val ska riksdagen rösta fram en ny statsminister. Det brukar vara partiledaren för det största partiet som blir statsminister.

 

Just nu är Stefan Löfven partiledare för det största partiet, Socialdemokraterna. Därför röstade riksdagen om ifall han skulle få fortsätta vara statsminister. Men Stefan Löfven fick mindre än hälften av rösterna. Det betyder att han inte får vara statsminister. Det har nästan aldrig hänt innan att partiledaren för det största partiet inte får vara statsminister.

 

I riksdagen finns det en person som har särskilt ansvar för valet av statsminister. Han heter Andreas Norlén och är talman. Andreas Norlén har försökt hitta en annan statsminister än Stefan Löfven. Men det har varit svårt.

 

Nu har Norlén till slut bestämt att riksdagen ska rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna, som är det nästa största partiet. Riksdagen kommer att rösta tidigast på onsdag nästa vecka.

 

 

Läs om hur det gick till när riksdagen röstade om Stefan Löfven: Löfven röstas bort

I september var det val i Sverige.
Efter varje val ska riksdagen
välja en ny statsminister.

 

Det är partiledaren för det största partiet
som brukar bli statsminister.
Socialdemokraterna är det största partiet.
Och deras partiledare heter Stefan Löfven.

 

Därför röstade riksdagen
om ifall Stefan Löfven skulle bli statsminister.
Men Stefan Löfven fick mindre än hälften av rösterna.
Därför får han inte bli statsminister.

 

Nu ska riksdagen istället rösta
om ifall Ulf Kristersson ska bli statsminister.
Han är partiledare för Moderaterna.
Moderaterna är det näst största partiet i Sverige.