Löfven röstas bort

Stefan Löfven står och pratar med en mikrofon framför sig. Han har kavaj, skjorta och slips. Han har tunt brunt hår, små ögon och en stor näsa.

I fredags röstade Sveriges riksdag fram Stefan Löfven som Sveriges statsminister. Bild: Europaportalen.se.

I tisdags röstade Sveriges riksdag bort Stefan Löfven som Sveriges statsminister. Nu ska talmannen försöka hitta en ny statsminister.

 

I tisdags röstade Sveriges riksdag om de ville ha kvar Stefan Löfven som statsminister. I riksdagen jobbar 349 personer med att rösta fram olika lagar och beslut. Riksdagen hade en omröstning om Löfven skulle fortsätta som statsminister. Resultatet blev att 204 personer röstade nej och 142 personer röstade ja (och 3 stycken var borta). Det betyder att Stefan Löfven nu ska sluta som statsminister.

 

Nu ska talmannen hitta en ny statsminister. Talmannen är den person som leder Sveriges riksdag. Talmannen ska prata med alla partier i riksdagen och se vem som ska bli den nya statsministern.

 

Att hitta en ny statsminister kan ta tid. Och under tiden talmannen hittar en ny måste Sverige ändå ha en statsminister. Därför kommer talmannen att fråga Stefan Löfven om han kan vara statsminister under tiden. Det kallas då att Stefan Löfven leder en övergångsregering.

 

Vem som blir nästa statsminister är svårt att veta. Det brukar bli den som leder något av de två största partierna. Just nu leder Stefan Löfven och Ulf Kristersson de två största partierna. Därför kan det bli någon av dem som blir nästa statsminister.

 

 

I tisdags så röstade Sveriges riksdag
om Stefan Löfven skulle vara kvar
som statsminister.
De flesta i riksdagen ville inte det.
Därför ska Stefan Löfven nu sluta.

 

Men Sverige behöver en statsminister.
Därför kommer Stefan Löfven
vara statsminister tills någon annan kan ta över.

 

Den som leder riksdagen är talmannen.
Det är talmannen
som ska hitta en ny statsminister.

 

Men vem som blir Sveriges nya statsminister
vet ingen ännu.
Talmannen ska prata med de olika partierna
för att hitta den bästa statsministern.