Så här tycker väljarna att partierna ska samarbeta

En bild på Stefan Löfven och en på Jimmie Åkesson. Löfven har kavaj och slips. Han har ganska tunt hår uppe på huvudet, stor näsa och små ögon. Åkesson har också kavaj och slips. Han har kort skägg och lite längre hår med hårgele i. Han har runda glasögon och tittar ut i fjärran.

Stefan Löfvens parti ökar medan Jimmie Åkessons parti tappar i ny undersökning. Bild: regeringskansliet/Sverigedemokraterna.

Partierna måste ofta samarbeta för att kunna bilda regering. Men hur partierna ska samarbeta är många oense om. En ny undersökning visar vad väljarna tycker.

 

I valet i september behöver ett parti få mer än 50 procent av rösterna för att kunna styra själva och för att kunna bilda regering. Men oftast får inte ett parti så mycket röster, och därför måste partierna samarbeta.

 

Just nu samarbetar Socialdemokraterna med Miljöpartiet. De bildar tillsammans Sveriges regering. Innan dess satt Alliansen i regeringen. Alliansen är ett samarbete mellan Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

 

Men inför höstens val är många oroliga att varken den nuvarande regeringen eller Alliansen kommer få tillräckligt många röster för att kunna bilda regering. Det beror på att Sverigedemokraterna får allt fler röster, men ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

 

En ny undersökning visar hur väljarna i Sverige tycker att partierna ska hantera det problemet. I undersökningen frågade man de som tänker rösta på Alliansen vad de tycker. Vem ska Alliansen samarbeta med om de inte får tillräckligt med röster för att bilda regering själva: Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna?

 

De flesta svarade Socialdemokraterna. 53 procent tyckte det var bättre att samarbeta med Socialdemokraterna, trots att de har en väldigt annorlunda politik än Alliansen. 28 procent tyckte det var bättre att samarbeta med Sverigedemokraterna.

I höst är det val.
Det parti som får flest röster får bilda regering.
Men oftast får inte ett parti tillräckligt med röster själv.
Då måste partierna samarbeta.

 

Alliansen är flera partier som samarbetar.
Det är Moderaterna, Folkpartiet,
Centerpartiet och Kristdemokraterna.
De satt i regeringen för fyra år sedan.

 

Inför valet i höst hoppas de som röstar på Alliansen
att Alliansen ska få bilda regering igen.
Men många är rädda att
de inte kommer få tillräckligt med röster.
Då kanske Alliansen måste samarbeta med ett parti till.

 

Men vilka är bäst att samarbeta med:
Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna?
I en ny undersökning fick de som ska rösta
svara på den frågan.
De flesta tyckte Socialdemokraterna,
trots att de har så annorlunda politik än Alliansen.