Sverige blev världsmästare

En stor guldig pokal står på ett bort. Pokalen har en fot av trä, en stor skål av guld. Från foten och upp runt var sin sida av skålen går två remsor av metal ut. På remsorna står det text.

Så här ser pokalen i ishockey-VM ut. En sådan pokal får Sveriges lag stolt ta med sig hem efter helgens vinst. Bild: shutterstock.com

I helgen fick Sverige chansen att försvara sitt VM-guld i ishockey. Efter en spännande straffläggning stod det klart att Sverige blev världsmästare igen.

 

Förra året vann Sverige VM-guld i ishockey. Under söndagen fick de chans att försvara guldet, då de återigen spelade final i ishockey-VM.

 

Men den här gången började matchen dåligt för Sverige. Schweizarna satte första målet. Som tur var hämtade sig Sverige snabbt och gjorde 1-1 inom en minut. När matchen gick mot sitt slut stod det 2-2. Matchen fick förlängas för att se om någon kunde sätta ett avgörande mål, men inget av lagen lyckades.

 

Det betydde att matchen fick avgöras med straffar. Inte heller där började det bra för Sverige, som missade sin första straff. Men sedan satte Sverige de andra två, och Sverige vann straffarna med 2-1. Hela matchen slutade därmed 3-2 och Sverige blev återigen världsmästare i ishockey.

 

– Det var oerhört, det bara sprutar av glädje, det är svårt att beskriva, säger lagkapten Mikael Backlund till SVT Sport.

Förra året vann Sverige ishockey-VM.
De blev alltså världsmästare i ishockey.

 

I år fick Sverige chansen
att bli världsmästare igen.
I söndags spelade de final i ishockey-VM.
I finalen mötte de Schweiz.

 

Det var en spännande final.
Sverige och Schweiz var ungefär lika bra.
Matchen slutade 2-2.

 

Men en final kan inte sluta lika.
Någon måste vinna.
Därför fick matchen avslutas med straffar.
Sverige satte flest straffar.
Därmed blev Sverige världsmästare igen.