Reporterskola

Stoppa nätmobbning! #snällanätveckan

15 skolbarn på en gräsmatta håller i en skylt med texten #snällanätveckan.

MiniBladets reportar på Forssjö skola startar upprop mot nätmobbning. Sprid #snällanätveckan för ett vänligare klimat på internet. Foto: Sofia Norén Berglund.

Vi tycker att alla ska hjälpas åt att stoppa nätmobbning! Nätmobbning är lika allvarligt som vanlig mobbning. Därför vill vi att alla som kan hjälper oss att sprida hashtaggen #snällanätveckan.

 

Mobbning är något väldigt dåligt som kan göra människor väldigt illa. Att mobba någon på nätet är lika allvarligt och dåligt som att mobba någon i skolan eller på fritiden.

 

Vi vill stoppa nätmobbningen. Därför har vi skapat “Snälla nätveckan”. Vi har bestämt att Snälla nätveckan ska vara varje år från den 17/5 till och med 24/5. Den ska vara till för att stoppa nätmobbning och näthat.

 

Just den här veckan ska man ge extra många lajks och snälla kommentarer i sociala medier – till alla, och inte bara till vissa. Man ska vara snäll mot alla man spelar spel på nätet tillsammans med, och inte till exempel blocka eller stänga ute vissa kompisar.

Man får aldrig skriva dumma saker i spelchattar eller i kommentarer på till exempel Youtube.

 

Om någon skriver något elakt till en ska man inte svara, då ska man visa en vuxen och be om hjälp. Om man märker att någon i en chatt, till exempel, är dum mot någon annan så ska man säga till den att det inte är okej och att man inte får vara med om man fortsätter att skriva elaka saker till någon annan.

 

Vi vill att denna hashtag sprids i hela landet så att alla, både vuxna och barn, börjar tänka på hur man är på nätet och att mobbning är lika dåligt, sårande och farligt på nätet som i verkligheten. Så hjälp oss att sprida detta. Hjälp oss att stoppa nätmobbning och näthat i sociala medier och i spel!

 

Text: Eleverna i klass 4D, Forssjö skola, Katrineholm.

Läs mer om MiniBladets valuppdrag om att vara med och påverka!