Partiledarna drabbade samman

Till vänster en bild av Stefan Löfven. Han har kostym och slips. Han har ganska tunr hår, en ganska bred näsa och smala läppar. Till höger en bild på Ulf Kristersson. Han har kavaj, slips och runda glasöon. Han är ganska smal och har kort hår.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson var två av de partiledare som möttes i partiledardebatten. Bild: Socialdemokraterna/Victor Svedberg samt Nya moderaterna/Fredrik Wennerlund

LÄS MER OM VAL

Vad är en valfråga? Läs vår fördjupning Valfrågan: Skola.

Vad tycker de politiska partierna? Läs vår fördjupning De politiska partierna.

I söndags var den första partiledardebatten för valåret 2018. Då drabbade alla åtta partiledarna samman i diskussioner om de stora valfrågorna.

 

I år är det valår, vilket betyder att det är val i september. Inför valet vill partierna visa vad de tycker. Det gör de bland annat genom att låta sina partiledare vara med i partiledardebatter.

 

I söndags var den första stora partiledardebatten för det här valåret. Partiledarna för de åtta partierna som sitter i riksdagen var med. De diskuterade valfrågorna välfärd och jobb, lag och ordning, migration, och klimat.

 

Partiledarna delades upp två och två och fick diskutera ett av ämnena. Först ut var ledarna för de två största partierna: Stefan Löfven (Socialdemokraterna) och Ulf Kristersson (Moderaterna). De skulle diskutera jobb och välfärd, men de pratade nästan bara om jobb. Båda sa att de tycker det är viktigt att det finns jobb till alla – men de vill ordna fler jobb på olika sätt.

 

Två andra partiledare som fick mötas i diskussion var Annie Lööf (Centerpartiet) och Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna). De skulle prata om migration, som ungefär betyder invandring. Åkesson berättade att Sverigedemokraterna tycker att vi ska ta emot färre flyktingar. Han tycker vi ska ta hand om de människor som finns här redan. Lööf höll inte alls med.

 

– Jag vill bygga vägar in i jobb och gemenskap. Jag vill inte bygga murar som Jimmie Åkesson, sade Annie Lööf.

I september är det val.
Inför valet vill partierna visa
vad de tycker i olika frågor.
På så sätt hoppas de få fler röster i valet.

 

Partiledardebatter är ett sätt för partierna
att visa vad de tycker.
I debatterna pratar partiernas ledare
om frågor som är viktiga för Sverige.

 

I söndags var det partiledardebatt.
Det var åtta partiledare som var med.
De är partiledare för de åtta partier
som sitter i riksdagen.

 

Partiledarna skulle bland annat
prata om jobb och klimat.
Vissa gånger tyckte partiledarna samma sak.
Men oftast tyckte de olika saker.

 

Vill du lära dig mer om
vad de olika partierna tycker?
Läs vår fördjupning: De politiska partierna.