Nordkorea och Sydkorea sluter fred

Båda ländernas flaggor. Den ena har cirkel i mitten som är hälften blå och hälften röd. Den andra har en stora röd stjärna i mitten. Framför flaggorna är det två händer som skakar hand.

Sydkoreas flagga är vit med ett klot på. Nordkoreas flagga är blå och röd med en stjärna. Bild: shutterstock.com/Creativa Images.

Nordkorea och Sydkorea har varit osams i många år. Men i fredags bestämde ländernas ledare att de ska sluta freda.

 

Nordkorea och Sydkorea är två länder som ligger bredvid varandra på en liten halvö i Asien. På 50-talet var det krig mellan de två länderna. Ända sedan dess har länderna varit ovänner och inte kommit överens. Länderna har inte krigat med varandra hela den tiden, men de har heller aldrig slutit fred.

 

Ledaren i Nordkorea heter Kim Jong-Un, och ledaren i Sydkorea heter Moon Jae-In. I fredags träffades de två. Det var första gången på många år som ledarna för de två länderna träffades alls. Kim och Moon bestämde att ha ett möte för att se om de två länderna till slut kunde komma överens och sluta fred.

 

Mötet gick väldigt bra. Efter mötet berättade de två ledarna att de hade enats om att det ska bli fred. Båda länderna ska skriva under ett fredsavtal, där de lovar att inte kriga mot varandra något mer. Det är första gången sedan kriget på 50-talet som länderna har skrivit på ett fredsavtal.

 

– Det kommer inte längre vara krig på Koreahalvön, en ny era av fred har inletts, säger Moon Jae-In till nyhetsbyrån AP.

Nordkorea är ett land i Asien.
Precis bredvid ligger landet Sydkorea.
De två länderna har varit osams länge.

 

Men i fredags hade länderna ett möte.
Då träffades ländernas två ledare.
På mötet skulle ledarna prata om
hur länderna kan bli sams igen.

 

Mötet gick väldigt bra.
Efter mötet berättade ledarna
att länderna ska sluta vara osams.
De två länderna ska sluta fred.