Hundar kan hjälpa barn med autism

Ett barn med brunt hår som kramar en guldig hund

En ny studie visar att barn med autism kan utvecklas på ett bra sätt med hjälp av vårdhundar. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.

Vårdhund

En vårdhund är en hund som är speciellt utbildad för att hjälpa människor. Den kan hjälpa personer med funktionsnedsättningar, personer som är ledsna eller gamla personer.

Hundar kan hjälpa människor med olika funktionsnedsättningar. En ny studie visar att barn med autism kan utvecklas på ett bra sätt med hjälp av vårdhundar.

 

13-årige Tim har autism. Autism är en funktionsnedsättning som gör att människor kan ha svårt att ta in information från omgivningen. Att ha autism kan vara ganska olika för olika personer.

 

För Tim gjorde autismen att han hade svårt att gå i skolan, och därför hade han mycket frånvaro. Men det ändrades när han fick en vårdhund. I dag har han ingen frånvaro alls.

 

Nu visar en ny studie från USA också att autistiska barn kan må bra och utvecklas bättre tillsammans med utbildade hundar. I studien såg forskarna att vårdhundarna kan hjälpa barnens humörsvängningar och beteende.

 

Spångholmsskolan i Svedala i Skåne är en skola som har börjat satsa på att ha vårdhundar i skolan. Vårdhundarna hjälper barn med lässvårigheter och barn med olika diagnoser.

 

– När man känner sig trygg och omtyckt så har man också lättare för att utvecklas. Hunden får eleverna att känna sig trygga, för du kan aldrig göra fel med en hund, säger vårdhundsföraren Sandra Herrlin till Sveriges Radio.

Många mår bra av att vara med djur.
Speciellt hundar mår många bra av.
Men för personer med autism
kan hundar vara extra bra.

 

Autism är en funktionsnedsättning.
Personer med autism har svårt
att ta in allt som händer runt dem.
Men autism kan kännas olika för olika personer.

 

Nu har några forskare kommit fram till
att hundar kan hjälpa barn med autism.
Hundarna hjälpa barnen att bli gladare,
och mindre arga.

 

På Spångholmsskolan i Skåne
har de hundar som hjälper eleverna.
Hundarna hjälper alla med funktionsnedsättningar.
Hundarna får eleverna att känna sig trygga.