Världens kallaste maraton

Ett par fötter och ben. De har löparskor och springer i snö som yr.

Skulle du vilja springa mer än 40 kilometer på Nordpolen? Det gör några maratonlöpare varje år i "North Pole Marathon". Bild: shutterstock.com/Halfpoint.

På Nordpolen går det att tävla i världens kallaste maraton. I år vann Argyrios Papathanasopoulos från Grekland och Guoping Xie från Kina.

 

Att springa ett maraton är att tävla i att springa en lång sträcka på 42 km. Världens kallaste maraton är ett maraton uppe i Nordpolen. Det heter North Pole Marathon på engelska. I år var det -33 grader när människorna tävlade i Nordpolens maraton.  

 

Det var 47 löpare som tävlade i herrklassen i årets North Pole Marathon. Vinnaren blev en grekisk löpare som heter Argyrios Papathanasopoulos. Han sprang hela maratonloppet på 4 timmar och 34 minuter.

 

– Jag är en grekisk kille, så det här är inte rätt ställe för mig. Det är som en eskimå som springer ett lopp i öknen, säger Argyrios Papathanasopoulos till nyhetsbyrån Reuters.

I damklassen tävlade 14 stycken löpare. Årets vinnare av damklassen var en kinesisk löpare som heter Guoping Xie. Hon sprang hela maratonloppet på 6 timmar och 43 minuter.

 

Ett maraton är en lång springtävling.
Ett maraton är 42 kilometer långt.

 

Det finns många maraton i världen.
Men världens kallaste maraton
är på Nordpolen.

 

I år var det -33 grader

under Nordpolens maraton.

Men det var ändå
över 60 personer som tävlade.

 

Den som vann bland tjejerna
heter Guoping Xie och kommer från Kina.
Den som vann bland killarna
heter Argyrios.


Efter tävlingen sa Argyrios
att Nordpolen var fel ställe för honom.
Han är van att det är varmt