Hur snabbt kan du flossa?

Fyra barn står uppställda i shorts och kortärmat. De står med benen brett isär, böjda knän och håller ett finger på kinden. De ser ut att vara mitt i en dans, eller precis har avslutat en.

Dansen flossa har blivit ett världsfenomen det senaste året. Barnen på bilden har inget att göra med artikeln. Bild: shutterstock/Africa Studio.

Under ett uppträdande med Katy Perry gjorde “The backpack kid” succé med dansen flossing. På Backenskolan i Umeå flossar alla numera för fullt på rasterna.

 

För snart ett år sedan gjorde den kända artisten Katy Perry ett uppträdande. Hon sjöng och dansade själv, men hon hade också bjudit in en tonåring att dansa med henne: Russell Horning. Russell blev senare känd som “The backpack kid” (det betyder “ryggsäcksbarnet” på engelska), eftersom han hade en ryggsäck på sig under uppträdandet.

 

Russell hade länge lagt ut sina dansvideor på Youtube, och det var därför han blev inbjuden att dansa med Katy Perry. Russell dansar en mycket speciell dans, som kallas “flossing” på engelska eller att “flossa” på svenska.

 

– Först svänger du höfter och armar åt samma håll sen låter du höfterna fara åt ena hållet medan armarna svänger åt andra hållet. Det ser jätteläckert ut, förklarar Tilda Ekman Bäckström för SVT.

 

Tilda går i klass 2A på Backenskolan i Umeå. Där är det många som flossar på rasterna, både elever och lärare.

 

Men de på Backenskolan är inte ensamma – dansen har spridit sig över hela världen. Många försöker lära sig att dansa lika snabbt som Russell. Hur snabbt kan du flossa?

 

Här kan du se en video av Russells dans under uppträdandet med Katy Perry:

Flossa är en sorts dans.
Den blev känd på tv i USA
för ungefär ett år sedan.

 

Den som gjorde dansen känd
heter Russell Horning.
Russell är duktig på att dansa.
Han kan flossa väldigt fort.

 

På Backenskolan i Umeå
flossar många på rasterna.
Både eleverna och lärarna flossar.

 

Men det är svårt att flossa
lika snabbt som Russell.
Hur snabbt kan du flossa?

 

Här kan du se en video
när Russell flossade i tv: