Kungen om Svenska Akademiens kris

Kungen står framför några svenska flaggor. Han ser allvarlig ut och tittar ut i fjärran. Han har glest vitt hår, glasögon och en kostym med slips.

Kungen är Svenska Akademiens beskyddare. Därför har han nu uttalat sig om det som hänt i Akademien.

Den senaste veckan har Svenska Akademien skakats av flera avhopp. Det har till och med fått Akademiens beskyddare – kungen – att uttala sig om det som hänt.

 

Svenska Akademien är en kunglig akademi som arbetar med litteratur och svenska språket. De ger ut ordböcker och delar ut priser, bland annat nobelpriset i litteratur.

 

Svenska Akademien består alltid av 18 personer. De som sitter i Akademien är oftast kända författare, poeter eller språkforskare. Den som har blivit invald i Akademien är med resten av sitt liv.

 

Men förra veckan valde tre personer i Svenska Akademien att sluta. De valde att hoppa av efter en omröstning som Akademien hade. Omröstning handlade om att utesluta en av de andra i Akademien, som heter Katarina Frostenson.

 

Svenska Akademien hade omröstningen eftersom några advokater hade gjort en utredning åt Svenska Akademien. Utredningen visade att Katarina Frostensons man sju gånger har avslöjat i förväg vem som var vinnaren av Nobelpriset i litteratur. Vem som är vinnaren är mycket hemligt ända till Akademien officiellt presenterar det varje år.

 

I Akademiens omröstning slutade det 8-6 för Katarina. Det betyder att hon får sitta kvar i Svenska Akademien. Men då valde istället tre andra att sluta.

 

Något sådant här har inte hänt för Svenska Akademien på mycket länge. Därför har nu även kungen blivit inblandad. Kungen är Svenska Akademiens beskyddare.

 

– Det är en mycket allvarlig situation och jag hoppas att det löser sig på bästa sätt, säger kungen till SVT.

Vem sitter
i Svenska Akademien?

Svenska Akademien är
alltid 18 personer.
De är oftast kända författare
eller språkforskare.

Svenska Akademien
arbetar med böcker och språk.
De gör till exempel ordböcker.
Och de bestämmer vem
som som ska få nobelpriset i litteratur.

 

Svenska Akademien är
en kunglig akademi.
Det betyder att kungen
är ansvarig för den.

 

På sistone har
Svenska Akademien haft problem.
Därför har kungen nu
försökt hjälpa till.

 

Svenska Akademien har haft problem
med att de är osams.
De har varit så osams
att tre personer har slutat.

 

– Jag hoppas att
det löser sig
på bästa sätt,
säger kungen till SVT.