Kritik över tidigt aprilskämt

Krossad choklad i en burk och utspritt på ett fat

Burger King och Delicato aprilskämtade om att de skulle göra en chokladhamburgare.

Burger King och Delicato aprilskämtade om att de skulle göra en chokladhamburgare. Men företagen lurades flera dagar innan den 1 april, vilket har gjort många arga.

 

Den första april är den dagen då många skojar till det med aprilskämt. Det är en dag då många tycker att det är okej att luras lite. Till och med nyheterna kan ha med en lite lurig nyhet, som faktiskt inte är sann.  

 

Flera dagar innan den första april gav företagen Burger King och Delicato ut ett meddelande. Burger King och Delicato sa att de skulle göra en chokladhamburgare. De skickade meddelandet till olika tidningar och nyhetsredaktioner.

 

Nyhetsredaktionen Aftonbladet skrev en artikel om den nya chokladhamburgaren som skulle komma i framtiden. Men sen den 1 april visade det sig att det bara var ett aprilskämt och att Burger King och Delicato inte ska göra en chokladhamburgare.

 

Många blev arga över att Burger King och Delicato försökte aprilskämta flera dagar innan den 1 april. Vissa tycker att detta är “fake news”, vilket är engelska för falska nyheter. Eva Ossianson är expert på reklam och hon tycker att nyhetsredaktionerna ska anmäla Burger King och Delicato för att ha ljugit för nyheterna.

 

– Hade man verkligen velat göra ett första aprilskämt hade man gått ut med det på samma dag. Men då hade man inte fått nyhetsredaktionerna att tro på det. Man vill verkligen luras. Det är uppenbart, säger Eva Ossianson till Expressen.

 

Du kan läsa mer om källkritik och varför det är viktigt att inte tro på allt som sägs på internet i Minibladets artikel här

Burger King och Delicato
är två företag.
Burger King säljer hamburgare.
Och Delicato säljer chokladbollar.

 

De hade sagt att de skulle göra
en chokladhamburgare tillsammans.
Många stora tidningar skrev om
att det skulle komma en chokladhamburgare.

 

Men det visade sig vara ett aprilskämt.
Burger King och Delicato
skulle inte alls göra en chokladhamburgare.

 

Många blev sura för att Burger King och Delicato
gjorde ett aprilskämt innan första april.
De tycker att Burger King och Delicato
inte skulle ha lurats så när det inte var första april.