Årets Almapris till Jacqueline Woodson

Jacqueline sitter vid ett bord. Hon skriver längst fram i en barnbok. Jacqueline har mörkt kort hår, glasögon och en mörkblå t-shirt.

Jacqueline Woodson har skrivit flera barnböcker, och får nu Almapriset för sina böcker. Bild: wikimedia commons/Kalamazoo Public Library.

Varje år delas Almapriset ut till minnet av barnboksförfattaren Astrid Lindgren. I år gick priset till den amerikanska barn- och ungdomsförfattaren Jacqueline Woodson.

 

Almapriset är ett litteraturpris till minnet av den svenska barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Astrid Lindgren har skrivit flera barnböcker, bland annat sagorna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Madicken.

 

Almapriset är världens största pris för barn- och ungdomsböcker. Människor och organisationer från hela världen kan vinna Almapriset. Den som vinner priset får fem miljoner kronor.

 

I år gick Almapriset till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson. Jacqueline Woodson har skrivit flera barn- och ungdomsböcker, bland annat Miracle’s boys och Brown girl dreaming.

 

– Det här priset känns stort att få, det är ett av mina första internationella litteraturpris, säger Jacqueline Woodson till Kulturnyheterna.

Almapriset heter ett bokpris.
Priset går till en författare
som skriver barnböcker.

 

Priset finns för att minnas Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren skrev många barnböcker.
Hon skrev till exempel
Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

 

Almapriset är ett väldigt stort pris.
Den som vinner får fem miljoner kronor.
Priset delas ut varje år i juni.

 

I år går priset till en amerikansk författare
som heter Jacqueline Woodson.
Hon har bland annat skrivit böckerna
Miracle’s boys och Brown girl dreaming.