Mikroplaster förbjuds i schampo

Vita flaskor med schampo

Mikroplaster kommer bli förbjudet i produkter som schampo och tandkräm den 1 juli i år.

Mikroplaster är små plastbitar som är dåliga för miljön. Den 1 juli kommer det bli förbjudet att ha mikroplaster i produkter som duschkräm, tandkräm och schampo.

 

Mikroplast är pyttesmå plastbitar som finns i olika saker. Glitter är en sorts mikroplast, och de små korn som ibland finns i tandkräm och schampo är också mikroplaster.

 

Mikroplaster hamnar lätt i naturen och havet eftersom de är så små. Men det är inte alls bra. Till exempel kan fiskar råka äta mikroplast som hamnar i vattnet. Att få i sig plast är aldrig bra, varken för djur eller människor. Vi människor kan också råka få i oss mikroplaster om vi äter en fisk som har ätit mikroplast.

 

Från och med den 1 juli i år kommer mikroplaster bli förbjudna i vissa produkter i Sverige. Duschkrämer, tandkräm och schampo som har mikroplaster i sig kommer bli förbjudna.

 

– Det är vansinne att tillsätta plast i produkter oavsett vilken produkt det är. Det är inte acceptabelt och vi måste arbeta bort det på ett brett spektrum. Vi vet att reningsverken inte fångar upp dem och vi vet att de når haven, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Dagens nyheter.

Mikroplaster är pyttesmå plastbitar.
Glitter är en sorts mikroplast.
De små kornen i tandkräm och schampo
är också mikroplaster.


Mikroplaster hamnar lätt i naturen
eftersom de är så små.
Men mikroplaster är dåliga för naturen.

 

I naturen kan djur få i sig mikroplasterna.
Och om människor äter djuren
får människorna också i sig mikroplasterna.
Det är dåligt att få i sig plast
både för djur och för människor.

Från 1 juli blir det förbjudet
att ha mikroplast i schampo och tandkräm.
Då blir det förhoppningsvis
mindre med mikroplast i naturen.