Sveriges populäraste hundraser

En labrador retriever

Labrador retriever är Sveriges populäraste hundras.

Det är vanligt att ha hund som husdjur i Sverige. De tre populäraste hundraserna i Sverige är labrador retriever, schäfer och golden retriever.

 

Husdjur är en stor del av våra liv idag. Men det är hunden brukar sägas vara människans bästa vän. Enligt en undersökning från Novus finns det nästan 900 000 hundar i Sverige. Och hundarna blir också äldre för att vi tar bättre hand om dem.

 

– Hunden är inte längre ett sällskapsdjur, utan den är en familjemedlem. Och en familjemedlem vill man skämma bort med det bästa: med veterinärvård, kost och andra attiraljer. Det gör att många också ser oss som en presumtiv målgrupp, säger Hans Rosenberg som jobbar på Svenska kennelklubben.

 

Det finns många olika sorters hundraser. Olika hundraser är olika populära i Sverige. Den populäraste hundrasen i Sverige är labrador retriever. Schäfer ligger tvåa och familjehunden golden retriever kommer trea.

 

Fördjupning

 

 

Hundens historia

En varghund

Hundar har sitt ursprung i den vilda vargen. Dagens hundar har utvecklats från vargen i mer än 100 000 år. Men dagens hund har fortfarande drag från den vilda vargen i sig. Hundar är flockdjur, precis som vi människor och som vargar.

 

Hunden och människan

En liten tjej och en brun hund

 

Hunden har varit en viktig del i människans utveckling. Människor har använt hundar som hjälp för många olika saker. Bönder och herdar och har använt hundar för att hålla koll och skydda sina djur. Människan har också tagit hjälp av hunden för att jaga, både stora och små djur.

 

Hundens sinnen

En vit hund som luktar i luften

Hundar har mycket bättre lukt och hörsel än vad vi människor har. Vi människor har ungefär 5 miljoner luktsinnesceller som vi känner lukter med, medan hundar har över 200 miljoner. Det är ungefär som om vårt luktsinne vore lika stort som ett frimärke, så är hundens luktsinne lika stort som en fotbollsplan.

 

Hunden idag

En polis och en hund

Idag används hunden för många olika saker. Hundar är inte bara populära husdjur utan kan hjälpa oss i vardagen. Hundar jobbar med poliser för att hitta människor och saker, som till exempel sprängämnen. De kan även hjälpa blinda människor genom att vara deras ledhund.

Många gillar att ha hundar som husdjur.
I Sverige finns det nästan
900 000 hundar.

 

Vissa säger att hunden är mer än ett husdjur.
Hunden är som en familjemedlem
tycker Hans Rosenberg.
Hans jobbar på Svenska kennelklubben.

 

Det finns många olika hundraser.
I Sverige är den populäraste hundrasen
en labrador retriver.
På andra plats ligger Schäfer.

 

Fördjupning

 

Hundens historia

En varghund

Hundar är släkt med vargar.
Dagens hundar har nämligen
utvecklats från vargarna.
Därför är hundar och vargar lika varandra.

 

Hunden och människan

En liten tjej och en brun hund

Hundar har hjälpt människor
under många år.
Till exempel har hundar hjälpt människor
med att jaga, eller hålla koll på sina andra djur.

 

Hundens sinnen

En vit hund som luktar i luften

Hundar har mycket bättre lukt och hörsel
än vad människor har.
Hundar har 40 gånger så bra lukt
som människor har.
Om människans luktsinne var ett frimärke
skulle hundens luktsinne vara en fotbollsplan.

 

Hunden idag

En polis och en hund

Idag hjälper hundar oss inte
så mycket med att jaga eller hålla koll på djur.
Men hundar hjälper på andra sätt.
Till exempel är hundar bra för att hjälpa de blinda
att ta sig fram på gatan.
Hundar hjälper också poliser att
hitta saker polisen inte kan se.