Komjölk ger inte barn diabetes

Ett glas komjölk hälls upp från en tillbringare.

Tidigare har forskare trott att spädbarn som drivcker komjölk kan ha större risk att få diabetes. Så är inte fallet visar en ny studie.

Forskare har tidigare trott att spädbarn som dricker komjölk när de är små har en större risk att få diabetes typ 1. Nu visar en studie att det inte stämmer.

 

Diabetes är en sjukdom som gör att kroppen inte producerar tillräckligt av ett ämne som heter insulin. Kroppen behöver insulin för att kunna ta till sig socker som den behöver för att fungera. Det finns två olika sorters diabetes: Diabetes typ 1 och diabetes typ 2.

 

Forskare har länge misstänkt att små spädbarn som dricker komjölk har en större risk att få diabetes typ 1, om det finns andra i familjen som har diabetes. Men nu har forskare kommit fram till att det inte är så.

 

Forskarna gjorde en undersökning på 2000 barn från flera olika länder. Undersökningen visade att barn som drack komjölk när de var små inte fick mer diabetes än de barn som inte drack komjölk. En forskare som heter Mikael Knip tror istället att det kan vara ett förkylningsvirus som gör att vissa barn har en högre risk av att få diabetes typ 1.

Diabetes är en sjukdom.
Sjukdomen gör så att kroppen
inte kan skapa ett ämne som heter insulin.
Insulin behövs för att kroppen
ska kunna ta till sig socker.

 

Varför människor får diabetes
kan ha olika anledningar.
Men forskare har trott att det kan bero på
om man dricker komjölk som liten.

 

Men nu visar en ny studie
att komjölk inte ger människor diabetes.
Studien undersökte 2000 barn
från många olika länder.

 

Komjölk är alltså inte en orsak
till att människor får diabetes.