Det är min kropp!

En tjej står mot en svart vägg. Vi ser inte hennes ansikte för framför sig sträcker hon fram en skylt där det står #metoo.

#metoo är en hashtagg som dykt upp överallt på sociala medier på sistone.

De senaste veckorna har hashtaggen #metoo fått mycket uppmärksamhet. Det är en kampanj för att få folk att prata mer om rätten över sin egen kropp.

 

Hashtaggen #metoo har dykt upp på sociala medier de senaste veckorna. Under hashtaggen berättar många människor, allra mest tjejer, olika berättelser. Alla berättelserna handlar om att någon annan har sagt något om deras kropp eller att någon har rört vid deras kropp fast de inte har velat det.

 

Hashtaggen #metoo finns för att stötta tjejer som varit med om att någon har gjort något med deras kropp som de inte vill. Hashtaggen vill också visa att de inte är ensamma, utan att det är många tjejer som har varit med om samma sak. ”Me too” betyder ”jag också” på engelska.

 

Det är viktigt att veta att du har rätten över din egen kropp. Det betyder att bara du bestämmer över din kropp. Om någon försöker göra någonting som du inte vill eller känner dig bekväm med, ska du kunna säga nej. Ingen får tvinga dig till något du inte vill. Inte ens en kram är okej om du säger nej till det. Om någon inte lyssnar på dig när du säger ifrån kallas det för sexuella trakasserier, och det är emot lagen.

 

Nu har skolor runtom i landet börjat prata med elever om sexuella trakasserier. Att prata om sådana här saker är viktigt, för ju mer vi pratar om problemen desto mer kan vi jobba för att de ska försvinna.

Det har dykt upp
en ny hashtagg på internet.
Hashtaggen heter #metoo.
Det betyder “jag också” på engelska.

 

Hastaggen finns för att
vi ska börja prata mer om våra kroppar.
Många har varit med om att någon rört vid deras kropp,
fast de inte har velat det.

 

Det är viktigt att veta
att du bestämmer över din egen kropp.
Det är alltså du som bestämmer
om någon får ta i dig eller röra dig.

 

Du ska alltid kunna säga nej
om någon tar i dig fast du inte vill.
Inte ens en kram är okej om du säger nej.