Inget VM-kval för Danmark

En fotbollsspelar i rött springer med bollen. Bredvid honom springer en spelar i vitt och försöker jaga ikapp honom. Bakom dem syns en stor fotbollsplan och en stor läktare.

Här möter det danska laget Portugal i en match 2008. Bild: wikimedia commons/José Goulao.

Sverige och Danmark skulle mötas i en VM-kval match på fredag kväll. Men matchen ställdes in och Danmark riskerar att stängas av från VM-kvalet.

 

Just nu är det VM-kval i fotboll. De länder som vinner VM-kval går vidare till att spela VM i Ryssland.

 

Danmark skulle möta Sverige i en VM-kvalmatch under fredagen i Göteborg. Men nu har det danska fotbollsförbundet, DBU, ställt in matchen. Danmark riskerar nu att stängas av från VM-kvalet. Det kan bli konsekvenser för Danmark av att inte spela VM-kvals matchen.

 

– Det mildaste straffet är att vi förlorar 0-3. Det värsta straffet är uteslutning i det här kvalet och möjligtvis också i senare kvar, säger danska elitchefen Kim Hallberg, till nyhetsbyrån Ritzau.

 

Uefa är ett förbund som jobbar med fotboll i Europa. Nu ska Uefa undersöka det danska landslaget och bestämma vad matchbeslutet får för konsekvenser.

 

Anledningen till att matchen ställs in är att det pågår en konflikt mellan DBU och spelarföreningen som representerar spelarna i laget. Spelarna vill vara anställda av DBU medan de är på uppdrag för landslaget, och inte bara vara anställda av sina klubbar. De vill även att pengarna som läggs på spelarna ska spenderas bättre. Spelarna vill ha bättre möjligheter till resor, boende och träningsområden.

 

 

Källa till bild

 

Licens till bild

Nu pågår det kval till VM i fotboll.
De som vinner kvalet får spela i VM.

 

I fredags skulle Sverige och Danmark
mötas i en kvalmatch.
Men Danmark ställde in matchen.

 

Danmark ställde in matchen
eftersom det är problem i deras lag.
Spelarna i laget är missnöjda.
Spelarna vill att de ska få resa mer
och träna på bättre ställen.

 

Egentligen får lagen inte ställa in matcher.
Därför kommer Danmark få ett straff.
Men vi vet inte hur än.
Kanske kommer de inte få spela fler kvalmatcher.