Youtube är populärast bland unga

En filmstrip går snett över bilden. I varje ruta syns Youtubes logga. Den säger Youtube med en röd fyrkant runt "Tube".

Youtube är den tjänst som unga använder mest på internet.

En ny undersökning har gjorts för att se hur svenskar använder internet. Undersökningen visar att många barn använder videotjänsten Youtube varje dag.

 

Många människor använder internet varje dag. Både vuxna och barn spenderar stor tid på sociala medier. En ny undersökning visar att de flesta barn i åldern 12 till 15 år använder Youtube varje dag.

 

Undersökningen heter ”Svenskarna och internet” och har gjorts av Internetstiftelsen i Sverige. Undersökningen visar att alla svenskar under 25 års ålder använder Youtube.

 

– Youtube är absolut störst bland de yngsta. Den här varje-dag-användningen ser vi inte i samma omfattning på några andra tjänster, vare sig Netflix eller tevekanalernas play-tjänster, säger Måns Jonasson som jobbar på Internetstiftelsen till Sverigesradio.

 

Måns Jonasson tror att barn använder Youtube så mycket för att de har en vana att följa sina favoritkanaler. Han säger att barn använder Youtube mer som en “social kanal” än vad vuxna gör.

 

Instagram och Snapchat börjar bli mer populärt bland både vuxna och barn. Men Facebook är fortfarande störst av alla sociala medier. Det beror på att många använder Facebook till att chatta.

Nästan alla använder internet varje dag.
Men vad gör vi på internet?
Det svarar en ny undersökning på.
Undersökningen heter “Svenskarna och internet”.

 

Undersökningen visar
att barn använder Youtube mest.
Många barn är på Youtube varje dag.

 

Instagram och Snapchat
är också väldigt populärt.
De är populära bland både vuxna och barn.

Men allra mest använder vi Facebook.
Det beror på att många chattar via Facebook.