Mörkret över Stockholm

Några hus syns på andra sidan en sjö. På husen lyser det lampor, och det är mörkt på himlen.

Såhär ser Stockholm ut när det är mörkt.

I går, tisdag, blev många i Stockholm oroliga över att solen inte dök upp som vanligt på morgonen. Men det var inget farligt enligt SMHI.

 

Under tisdagsmorgonen var det väldigt mörkt i Stockholm. Solen skulle gå upp klockan halv åtta, men det fortsatte vara mörkt. Många undrade vart solen hade tagit vägen. Inte förrän en timme senare kunde stockholmarna märka att det blev ljusare.

 

SMHI är Sveriges experter på väder. De fick in många samtal av oroliga stockholmare som trodde att något var fel. Men SMHI kunde lugna de oroliga människorna.

 

– Det är inte domedagen. Vi har helt enkelt ett väderfenomen som passerar, säger Markus Sjöstedt som är meteorolog på SMHI.

 

Väderfenomenet var väldigt mörka moln som låg över Stockholm. Solen hade  alltså gått upp som vanligt, men den syntes inte bakom molnen. Sådana kraftiga moln är vanliga vid åskoväder, och då kan det se ut som att solen har försvunnit. En del tror också att det kan ha varit en del stoft och damm i luften som gjorde att molnen över Stockholm blev så mörka. Men det är inget farligt och molnen har nu försvunnit.

I går var det väldigt mörkt
på morgonen i Stockholm.
Solen steg inte upp som den brukade.

 

Många undrade vad som hade hänt.
Var hade solen tagit vägen?
Men det var ingen fara.
Solen hade inte försvunnit.

 

Solen var gömd bakom
några mörka moln.
Sådana mörka moln kan det bli
ibland när det är åska.

 

De mörka molnen försvann efter en timme.
Då syntes solen igen över Stockholm.