Kvinnor i Saudiarabien får köra bil

Ett förarsäte snett bakifrån. Ratten syns tydligt, och någon som håller i ratten. personen har långt hår och trasiga jeans, men annars syns inte så mycket.

Här är det någon i Sverige som kör bil. I Sverige får alla köra bil, men så är det inte i Saudiarabien.

Saudiarabiens kung vill att kvinnor i landet ska få köra bil. Det har kvinnor inte fått göra förut, men det ska ändras till 2018.

 

I Sverige finns det lagar som säger att kvinnor och män måste behandlas på samma sätt och få göra samma saker. Men så är det inte i alla länder.

 

I Saudiarabien har kvinnor inte fått lov att köra bil. Men nu har Saudiarabiens kung sagt att det ska ändras. Senast 2018 ska det finnas en möjlighet för kvinnor att ta körkort.

 

Kvinnor i Saudiarabien har länge kämpat för att kvinnor ska kunna ta körkort. De som har protesterat för att ändra regeln kallas för aktivister. Kvinnliga aktivister i Saudiarabien har använt sociala medier och namninsamlingar för att uppmärksamma att kvinnor ska få köra bil. Vissa har även kört bil genom städer trots att de inte har fått det egentligen.

 

Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte har fått köra bil. Men egentligen finns det ingen lag i Saudiarabien som säger att kvinnor inte får köra. Men kvinnor har inte fått ta körkort, och utan körkort är det olagligt att köra bil.

 

En karta på Mellanöstern där Saudiarabien är markerat i rött. Det är ett stort land som ligger nära bland annat Egypten.
Saudiarabien ligger i Mellanöstern, i Asien.

I Sverige ska alla män och kvinnor vara lika.
Det betyder att det är förbjudet
att behandla män och kvinnor olika.
Och alla ska få göra samma saker.

Så är det inte i alla länder.
I Saudiarabien får inte kvinnor göra allt.
Kvinnor får till exempel inte köra bil.

 

Men många kvinnor i Saudiarabien vill köra bil.
Därför har de protesterat.
Och Saudiarabiens kung verkar ha lyssnat
på de som har protesterat.

 

Saudiarabiens kung är den
som bestämmer i landet.
Nu har kungen sagt
att kvinnor ska få köra bil från år 2018.

 

En karta på Mellanöstern där Saudiarabien är markerat i rött. Det är ett stort land som ligger nära bland annat Egypten.
Saudiarabien ligger i Mellanöstern, i Asien.