Regeringen vill höja barnbidraget

Ett barn med lockigt hår och blå ögon vilar sitt huvud på sina händer. Händerna ligger på ett bord och framför barnet på bordet ligger några högar med mynt.

Barnbidraget är pengar som ska användas till att köpa det barn behöver. Nu vill regeringen höja barnbidraget till nästa år. Bild: shutterstock.com/Vitali Michkou.

Regeringen har presenterat sin budget inför nästa år. I budgeten säger regeringen att de vill höja barnbidraget och studiebidraget med 200 kronor.

 

Varje år måste regeringen bestämma vilka områden de vill lägga pengar på. Att planera hur man ska använda pengar under en viss tid är att ha en budget. Under onsdagen presenterade regeringen höstbudget. I höstbudgeten berättar regeringen vad de vill göra med Sveriges pengar under nästa år. I årets höstbudget går det att se att regeringen vill höja barn- och studiebidraget med 200 kronor.

 

Barnbidrag får alla föräldrar, fram tills dess att deras barn är 16 år. När barnet blir 16 år och börjar studera på gymnasiet får barnet studiebidrag istället för barnbidrag. Barnbidraget och studiebidraget är pengar som är till för att hjälpa barn och unga med vad som behövs när de går i skolan. Båda bidragen är lika mycket pengar och ligger just nu på 1050 kronor per barn och månad. Men från och med mars 2018 kommer det alltså vara 1250 kronor.

 

– Barnbidraget är väl värt att höja eftersom det inte har höjts sedan 2006, säger finansminister Magdalena Andersson till tidningen DN.

Regeringen bestämmer över Sveriges pengar.
Nu har regeringen planerat
hur de vill använda pengarna nästa år.

En sak de vill göra nästa år
är att höja barnbidraget.
Barnbidraget är pengar
som alla föräldrar får varje månad.

Barnbidraget finns för att
alla barn ska ha det de behöver till skolan.
Föräldrar får ett barnbidrag
för varje barn.
Just nu är barnbidraget 1050 kronor.
Men från mars nästa år
kommer det höjas med 200 kronor.
Då blir bidraget 1250 kronor istället.