Veckans boktips: Trollkarlen från OZ

Frann Baum sitter med hakan i handen. Bilden är svartvit, och han har slätt, kammat hår och runda glasögon.

Bild av Frank Baum: wikipedia commons/george steckel.

Det handlar om Dorothy 12 år som överlever en tornado och vaknar upp förvirrad men oskadd. Tillsammans med sin hund Toto, som också överlever orkanen, ger hon sig ut i det magiska landet som kallas Oz. Dorothy ska ta sig till Smaragdstaden där den store Trollkarlen av Oz sägs finnas och som kan hjälpa henne att komma hem igen. Dorothy möter genast några andra figurer som letar efter något; Fågelskrämman önskar en hjärna, Plåtmannen vill ha ett hjärta, Fega lejonet önskar sig mod. De bestämmer sig för att ta sig till Trollkarlen tillsammans för att få hjälp. Vägen dit blir ett stort äventyr.

 

Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum (på svenska av Martin Svensson)

 

Det här är en moderniserad och förkortad version av den gamla klassiska boken som gavs ut för första gången redan år 1900.

 

/Karin Kronström, Rosengårdsbiblioteket i Malmö

Det handlar om Dorothy 12 år som överlever en tornado och vaknar upp förvirrad men oskadd. Tillsammans med sin hund Toto, som också överlever orkanen, ger hon sig ut i det magiska landet som kallas Oz. Dorothy ska ta sig till Smaragdstaden där den store Trollkarlen av Oz sägs finnas och som kan hjälpa henne att komma hem igen. Dorothy möter genast några andra figurer som letar efter något; Fågelskrämman önskar en hjärna, Plåtmannen vill ha ett hjärta, Fega lejonet önskar sig mod. De bestämmer sig för att ta sig till Trollkarlen tillsammans för att få hjälp. Vägen dit blir ett stort äventyr.

 

Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum (på svenska av Martin Svensson)

 

Det här är en moderniserad och förkortad version av den gamla klassiska boken som gavs ut för första gången redan år 1900.

 

/Karin Kronström, Rosengårdsbiblioteket i Malmö