Kyrkoval i Sverige

Ett papper med kryssrutor ligger på ett bord. En hand håller i en penna och kryssar i rutorna

Den som röstar i kyrkovalet får kryssa i vem de vill ska bestämma i Svenska kyrkan.

Nu är det fyra år sedan det var kyrkoval i Svenska kyrkan, och därför är det val i år. Då får alla som är med i Svenska kyrkan rösta.

 

Svenska kyrkan är en stor organisation i Sverige. För att alla ska få vara med och bestämma har kyrkan val vart fjärde år. I år är det kyrkoval, och det hålls söndagen den 17 september. För att få rösta i kyrkovalet måste du ha fyllt 16 år och vara medlem i Svenska kyrkan. Över fem miljoner svenskar kan rösta i kyrkovalet i år.

 

I kyrkovalet väljs kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige. De är de som bestämmer över den svenska kyrkan. I år kan man rösta på 15 olika grupper i kyrkovalet, och en av grupperna är Socialdemokraterna. Lars Linder är en kyrkopolitisk ombudsman för Socialdemokraterna och han hoppas att många röstar på söndag.

 

– Det är viktigt att så många som möjligt går och röstar för att se till att behålla den öppna folkkyrkan och se till att vi har en kyrka som står upp för alla människors lika värde och rätt, säger Lars Linder.

 

I år gick 900 människor med i Svenska kyrkan i augusti. Jämfört med augusti månad andra år, är det den största ökningen på 14 år. Pernilla Jonsson är chef på analysenheten i Svenska kyrkan och säger att de inte sett en sådan ökning innan.

 

Ökningen kan bero på de olika att fler vill rösta i kyrkovalet för att kunna påverka kyrkans utveckling. Men det kan också ha och göra med att de som ställer upp i valet har gjort mycket reklam.

Svenska kyrkan är
en stor organisation i Sverige.
Kyrkan vill att alla som är med i kyrkan
ska få vara med och bestämma.
Därför har kyrkan kyrkoval.

 

Kyrkovalet är vart fjärde år.
Då får alla som är med rösta.
De får rösta på vem de vill
ska bestämma i kyrkan.

 

I år är det kyrkoval.
Valet är på söndag den 17 september.

 

Men i år hände något speciellt.
Väldigt många nya personer gick med
i Svenska kyrkan innan valet.
Det kanske de gjorde för att de vill rösta.