Val i Norge

Norska flaggan. Den är röd, med ett blått och vitt kors.

Vårt grannland Norge har en liknande flagga som vi, fast röd, blå och vit.

Det har varit val i Norge. Statsminister Erna Solberg och Høyre-partiet vann valet och får sitta kvar i fyra år till.

 

Vårt grannland Norge har haft val. Under måndagskvällen den 11 september avgjordes vem som skulle få styra landet. Under valet röstade alla som bor i Norge på vilket parti de vill ska styra i det Stortinget. Det norska Stortinget är som Sveriges riksdag.

 

Statsminister Erna Solberg vann valet tillsammans med sitt parti Høyre, vilket är som de svenska Moderaterna. Høyre har lett Norge i fyra år och får nu sitta kvar i fyra år till. Ett annat parti heter Arbeiderpartiet och är Socialdemokraternas systerparti i Norge. Det gick inte bra för Arbeiderpartiet i år, det var deras sämsta val på 16 år.

 

Rekordmånga norrmän röstade i valet. Speciellt många var det som förtidsröstade. När du röstar kan du antingen rösta den dag som valet är, vilket var 11 september för Norge. Men det går även att förtidsrösta, vilket är att du skickar in din röst tidigare. För första gången i Norges historia fick de in över en miljon förtidsröster.

 

Nästa år är det riksdagsval i Sverige. Då röstar vi i Sverige (alla som är över 18 år) på vem vi vill ha som statsminister och vilka partier vi vill ha i riksdagen.

Många länder har val.
I valen får alla som bor i landet rösta.
De får rösta på
vilket parti de vill ska styra landet.

I går var det val i Norge.
Och i går kväll fick vi veta
att partiet Høyre vann valet.

Høyre liknar partiet Moderaterna i Sverige.
Det var väldigt många i Norge
som röstade i går.
Det var så många att det slog rekord.

Nästa år är det val i Sverige.
Då får alla som är över 18 år rösta här.