Första internationella adoptionen till ett samkönat par i Sverige

Två män håller en flicka i varsin hand och lyfter henne så hon kan hoppa högt.

Nu har ett samkönat par fått adoptera från ett annat land. Personerna på bilden har inget med personerna i artikeln att göra. Bild: shutterstock.com/Monkey Business images.

HBTQ står för homosexuell, bisexuell, transperson och queer. Många HBTQ-personer är ihop med någon av samma kön, och de paren kallas för samkönade par.

I 14 år har det varit tillåtet för samkönade par i Sverige att adoptera – men först nu har ett samkönat par fått adoptera ett barn från ett annat land.

 

För första gången har ett samkönat par fått genomföra en internationell adoption. Ett samkönat par är två personer av samma kön som är ihop eller är gifta. Om samkönade par vill ha barn kan de till exempel adoptera. Men tidigare har samkönade par bara adopterat inom Sverige. Nu har för första gången ett samkönat par fått adoptera ett barn från ett annat land.

 

Sedan 2003 har samkönade par i Sverige kunnat adoptera, eftersom vår adoptionslag ändrades då. Men i många andra länder tillåter inte lagen att samkönade par adopterar, och det har satt stopp för par från Sverige också. Men nu har Colombia ändrat sin lag, vilket gjorde att ett par från Sverige kunde adoptera ett barn därifrån.

 

Paret som nu ska få adoptera har väntat länge. De blev godkända för att få adoptera för ett år sedan, men nu får de tillslut sitt efterlängtade barn.

 

Många organisationer som jobbar med HBTQ-rättigheter säger att nyheten är glädjande och hoppingivande. De hoppas att Sverige ska inspirera andra länder.

Samkönat par

 

Ett samkönat par är
två killar eller två tjejer som är ihop.

Ibland vill samkönade par ha barn.
Då kan de till exempel adoptera ett barn.

 

I Sverige får samkönade par adoptera.
Men i många andra länder
är det förbjudet.

 

Därför har samkönade par i Sverige
bara kunnat adoptera barn från Sverige förut.
Men nu har ett samkönat par i Sverige
fått adoptera ett barn från ett annat land.

 

Många är glada över adoptionen.
Och många hoppas att fler länder
ska göra som Sverige nu.