Majorna ska byta kronor mot majorer

Två sedlar och massa mynt ligger framför ett kassaskrin.

Stadsdelen Majorna i Göteborg ska få helt egna pengar. På bilden är det dock Euron som visas.

I Göteborgs stadsdel Majorna testas snart en ny form av pengar som heter majorer. Med majorer ska den lokala handeln bli starkare.

 

I stadsdelen Majorna i Göteborg kan lokalinvånarna börja använda en ny form av pengar som heter majorer. Starten för de nya pengarna blir till helgen i samband med festivalen ”Sommarens sista dagar”. Arrangören bakom festivalen Kalle Karlsson förklarar att syftet med majorer är att stödja den lokala handeln. Den lokala handeln består av bland annat mataffärer, bagerier, caféer och cykelaffärer.

 

Det kommer kanske att vara lite besvärligt att majorer inte går att handla med överallt till skillnad från svenska kronan. Men det tänker Kalle Karlsson kan vara bra.

– Det är kanske inte bra för samhället att man kan gå in på en affär och köpa ett äpple från Afrika. Det kostar bara några kronor men frågan är om det är det verkliga värdet för all den energi som gått åt? säger Kalle Karlsson till SVT.

 

Tanken är att majorer ska fungera i fler stadsdelar i framtiden. Beroende på hur det går i Majorna så kan området för de nya pengarna bli större. Det ska tydligen redan finnas ett intresse för majorer i stadsdelen Hammarkullen.

Majorna heter en stadsdel i Göteborg.
De som bor där kan snart börja handla
med helt egna pengar.
Pengarna kommer kallas majorer.

 

Till helgen ska det vara en festival i Majorna.
Det är då de nya pengarna ska testas.
Pengarna kommer vara lika mycket värda
som svenska kronor.

 

Men det kommer inte gå att handla överallt
med de nya majorerna.
Några affärer kommer acceptera majorerna.

 

Affärerna som accepterar majorerna
har mycket lokala produkter och varor.
Det betyder att varorna kommer från
olika ställen som ligger nära Majorna.