Therese Johaug avstängd för dopning — missar OS

Therese Johaug i skidspåret påväg bort.

Den norska skidåkaren Therese Johaug tävlar igen efter att ha varit avstängd i ett och ett halvt år. I torsdags vann Therese Johaug rullskidstävlingen Blinkfestivalen. Foto av Oskar Karlin

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har dömts till 18 månaders avstängning från att tävla i skidåkning. Det innebär att skidåkaren kommer missa OS 2018.

 

Den norska skidstjärnan Therese Johaug kommer att missa OS 2018. Johaug har blivit avstängd från att tävla i skidåkning i 18 månader för dopning.

 

Det är viktigt att saker går rätt till inom sporter. Idrottare får inte lov att använda vissa mediciner för att de kan innehålla förbjudna ämnen. Dessa ämnen kan ibland skada idrottare, eller räknas som fusk inom sporten för att de gör att idrottare klarar av mer än de annars skulle. Att använda sig av dessa medel kallas för dopning.

 

I oktober förra året kom det fram att den norska skidstjärnan Therese Johaug har använt sig av ett förbjudet ämne. Johaug säger att hon fick i sig ämnet genom att ha använt en hudkräm för solbrända läppar medan hon tränade i Italien.

 

I februari stängdes Johaug av i 13 månader, men straffet har nu blivit ännu längre: 18 månader.

 

– Jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om OS, och den drömmen har gått i kras. Det är en chock. Jag känner mig orättvist behandlad, säger Therese Johaug på en presskonferens i Italien.

 

 

Foto av Oskar Karlin

Licens

Therese Johaug heter en norsk skidåkare.
Hon tävlar för norska skidlandslaget.
Men nu får hon inte tävla på 18 månader
för att hon har dömts för dopning.

 

Dopning är när en idrottare
använder ett ämne som gör kroppen starkare.
Det är förbjudet att använda sådana ämnen
därför får Johaug inte tävla.

 

Johaug säger att hon inte
använde ämnet med flit.
Hon säger att ämnet fanns i en solkräm
som hon använde på läpparna.

 

Att Johaug inte får tävla på 18 månader
gör henne väldigt ledsen.
Det gör nämligen så att hon missar OS
som är en stor och viktig tävling.