Sveriges högsta berg har vuxit

Ett fjällklimat från Kebnekaise.

Så här ser landskapet ut på Kebnekaise vars topp i år har vuxit med 1,4 meter.

Ett varmare klimat har gjort att Sveriges högsta bergstopp sjunkit de senaste 20 åren. Men i år har bergstoppen faktiskt blivit högre.

 

Sveriges högsta berg är Kebnekaise. Bergets sydtopp har sjunkit de senaste 20 åren för att snön sakta smält. Att snön smälter kan bero på att vårt klimat blir varmare. Men i år har bergets sydtopp blivit högre. Och det kan bero på en ovanligt kall sommar och mycket snö i april.

 

Nu är Sveriges högsta topp 2 098,5 meter över havet. Det är 1,4 meter högre än i september förra året. Höjden på sydtoppen var på gränsen att inte längre vara högst i Sverige. Kebnekaises nordtopp skulle då istället vara Sveriges högsta topp.

 

Ninis Rosqvist jobbar på Tarfala fjällstation och är ansvarig för mätningarna av Kebnekaise. Hon säger till SVT Nyheter att hon trodde att sydtoppen inte längre skulle vara Sveriges högsta punkt i år. Men när det kom så mycket snö i april så ändrade hon sig och tror nu att det kan ta några år till innan bergets sydtopp förlorar sin plats som Sveriges högsta punkt.

Sveriges högsta berg
heter Kebnekaise.
Den högsta toppen på Kebnekaise
är 2 098 meter över havet.

 

Det är faktiskt högre än
vad samma topp var förra året.
Toppen har alltså vuxit.

 

Att toppen har vuxit kan bero på
att det har snöat mycket i år.
Eftersom det är kallt så högt upp
gör snön stor skillnad hur hög en topp är.

 

För 20 år sedan började den högsta toppen
på Kebnekaise faktiskt bli lägre.
Det beror på att det har blivit varmare.
Men i år var det så kallt
att toppen i stället blev högre.