Nya regler för drönare

Drönare med kamera.

I höst kan reglerna för drönare komma att ändras. Då kanske vissa företag börjar leverera saker med dem till exempel pizza.

Många företag tror att drönare är framtidens transport. Nu till hösten vill Transportstyrelsen ändra reglerna för hur drönare får flyga.

 

Har du någonsin sett en drönare? I framtiden kan de små flygande maskinerna börja leverera post och paket, eller varför inte pizza.

 

Snart kommer drönare kunna flyga på fler platser. I höst kommer Transportstyrelsen ändra reglerna för drönare och var de kan flyga. Då kan företag använda drönare till transport.

 

Ett svenskt företag som heter Onlinepizza har till och med testat att försöka leverera pizza med drönare, men märkte att det kan bli svårt att göra det i stan. De säger att det är lättare på ställen som på landsbygden, där det inte är lika mycket folk.

– Jag tror att det finns många kunder som det är svårt att leverera till med bil, till exempel ute i skärgården, där vi skulle kunna hitta en annan lösning, säger Philip Eide som är marknadschef för Onlinepizza.

 

Det kan vara farligt att gå för nära drönare. Därför finns det regler att de inte får flyga på vissa ställen, som till exempel på en flygplats. Om drönare flyger för nära en flygplats kan planen inte landa och då kan det bli stora förseningar.

 

Just nu behöver man flygtillstånd för att flyga med en drönare. Men om reglerna ändras i höst kommer det inte att behövas flygtillstånd till drönare som väger under sju kilo.

En drönare är en maskin som kan flyga.
Men en drönare behöver ingen pilot,
utan man kan styra drönaren från marken.

 

Just nu behöver Transportstyrelsen
ge tillstånd till den som vill flyga med drönare.
Men det kan komma att ändras i höst.
Transportstyrelsen vill nämligen
ändra reglerna för drönare.

 

Om reglerna för drönare ändras
kanske olika företag vill använda drönare.
Ett företag som vill använda drönare
är Onlinepizza som kör ut pizza till folk.

 

Onlinepizza tror att det skulle bli lättare
att leverera pizza med drönare.
Då skulle de kunna leverera till folk
som bor där det inte finns så bra vägar.