Forskare visar hur den första blomman kan ha sett ut

Tre näckrosor.

Näckrosen är en blomma som funnits länge. Den är nära släkt med urmodern.

Forskare från Frankrike har skapat en bild av hur den första blomman kan ha sett ut. Den kallas för urmodern och alla blommor som lever idag tros vara släkt med den.

 

Blommor är en stor del av växtriket. Upp till 90 procent av alla jordens växter är blommor. Nu har forskare från Frankrike skapat en bild av hur den allra första blomman kan ha sett ut.

 

Bilden som forskarna skapat visar en blomma med tre lager av kronblad. De kallar den för urmodern. Alla växter som finns idag tros vara släkt med urmodern. Blomman som forskarna skapat påminner om en näckros, och det är inte bara ett sammanträffande, för näckrosor är väldigt gamla växter.

 

Näckrosor är nära besläktade med urmodern och det finns flera grupper av blomväxter som lever i sötvatten och mycket väl kan ha utvecklats därifrån, säger Vivi Vajda som är professor i förhistoriskt liv.

 

Forskarna har jämfört i stort sett alla familjer av blommor som lever idag. Efter att ha undersökt nästan 800 arter av olika blommor fick de fram den här bilden. De är inte säkra på färgen och har därför gjort blomman vit, men det kan ha varit en färgglad blomma.

 

Forskare vet att blommor har levt länge och har hittat bevis på att de fanns för 140 miljoner år sedan. Men de tror att urmodern är ännu äldre och kan ha levt för 250 miljoner år sedan, vilket är innan dinosaurierna fanns.

 

  1. Vilken är din favoritblomma?
  2. Vad tror du blomman kan ha haft för färg?
  3. Hur tror du blommor såg ut för 140 miljoner år sedan?

Forskare har tagit fram en bild av
hur den första blomman kan ha sett ut.
Forskarna kallar bilden av
den första blomman för urmodern.

 

Urmodern har tre lager av kronblad
och påminner lite om en näckros.
Det är kanske inte så konstigt
för näckrosor har funnits länge.

 

Och forskarna tror att urmodern
kan ha levt för 250 miljoner år sen.
Det är till och med
innan dinosaurierna fanns.

 

  1. Vilken är din favoritblomma?
  2. Vad tror du blomman kan ha haft för färg?
  3. Hur tror du blommor såg ut för 140 miljoner år sedan?