Simskolebarn hittade svärdfisk i Falsterbo

En svärdfisk.

En svärdfisk hittades i Falsterbo av en simskola i måndags.

En grupp simskolebarn hittade en svärdfisk i Falsterbokanalen. Svärdfiskar finns inte i svenska vatten, men det kan bli vanligare att få syn på dem i framtiden.

 

I måndags var det simskola som vanligt för en grupp barn i Falsterbo. En av eleverna simmade lite längre ut i Falsterbokanalen för att ta ett simmärke och upptäckte då något ovanligt. Intill kanten av en stenmur låg en svärdfisk.

– Jag tänkte att de måste ha sett fel, svärdfiskar finns ju inte i Sverige. När jag såg att det faktisk var en svärdfisk blev jag chockad, säger simtränaren Sylvester Sebastianson.

 

Svärdfisken levde inte, men både simskolebarnen och folk som gick förbi var nyfikna och tog bilder på den. Det är ovanligt att hitta en levande svärdfisk i Sverige. Svärdfiskar finns vanligen inte i svenska vatten. De trivs bäst i tropiska hav. På sensommaren kan den dyka upp i Sverige, som svärdfisken i Falsterbo.

 

Men svärdfisken kan bli en vanligare syn i Sverige. Klimatförändringar gör svenska vatten varmare, vilket gör att fler tropiska fiskar kan komma närmre. I framtiden kan vi kanske se mer levande svärdfisk i svenska vatten och till och med kanske fiska dem.

Svärdfiskar är stora fiskar.
De har ett långt utskott vid ögat
som ser ut som ett svärd.
Svärdfiskar trivs bäst i tropiska hav.

 

I vanliga fall finns inte
svärdfiskar i Sverige.
Men en simskola i Falsterbo
hittade faktiskt en svärdfisk i måndags.  

 

En elev hade varit ute och simmat
och hittat svärdfisken nära vattenkanten.
Tyvärr levde inte fisken men
många var nyfikna på den och ville ta bilder.  

 

Svärdfiskar kan bli vanligare i Sverige.
Om vattnen blir varmare
kanske svärdfiskar börjar trivas här.
Men än så länge får man nog åka
till varmare vatten om man vill se en.