Facebook vill ta betalt för nyheter

Facebooks hemsida

En amerikansk undersökning visar att tonåringar inte använder Facebook lika mycket längre.

Det har börjat bli vanligare att människor köper artiklar online istället. Nu till hösten vill Facebook börja ta betalt för nyheter på deras sida.

 

När du läser nyheter online måste du ibland betala för vissa artiklar. Många tidningar har börjat ta betalt för artiklar online eftersom papperstidningar inte säljer på samma sätt som de gjorde förr. Därför har det börjat bli vanligare att människor köper artiklar online istället för en papperstidning. Facebook vill nu börja ta betalt för nyheter på deras sida.

 

Att ta betalt för nyheter online är ett nytt sätt som medietjänster och nyheter kan tjäna pengar på. Facebook vill anpassa sig till hur nyhetssidorna gör. Till hösten vill Facebook ta betalt om du läser mer än 10 nyheter på deras sida.

 

Men Ehsan Fadakar, som är chef för för det norska medieföretaget Schibsted, vill vänta innan de går med på Facebook’s förslag.

 

– Om Facebook ska börja pusha för att ta betalt för innehåll som användare är vana vid att ta del av gratis, finns det en risk att innehållet blir mindre gillat och delat, säger Ehsan Fadakar.

Papperstidningar säljer inte
lika bra som de brukade göra.
Därför har många tidningar
också en version av tidningen på internet.

 

Vissa tidningar kostar det
att läsa på internet.
Medan andra tidningar är gratis att läsa.

 

Många artiklar i tidningar
delas via sociala medier såsom Facebook.
Då brukar de vara gratis att läsa.

 

Men nu vill Facebook börja ta betalt
för artiklarna som delas där.
Om du läser många artiklar från en tidning
på Facebook, kommer det kanske att börja kosta.