Park och soptipp blir till odling

Fyra odlare står och inspekterar marken. I mitten av odlarna är en hund.

I Lund ska några odlare fixa en skogsträdgård. Foto av Ingemar D Kristiansen/Sydsvenskan.

I Lund ska en förening börja odla mat där det förut har legat en soptipp. Men det är mycket som behöver ordnas innan odlandet kan sätta igång.

 

I Lund finns en stor park som heter Sankt Hans backar. Nu har en förening med cirka femton personer fått stöd av Lunds kommun för att göra en vacker skogsträdgård i parken. I Sliparebackens skogsträdgård, som trädgården heter, ska föreningen odla olika växter och grönsaker som går att äta.

 

Det som är lite speciellt med området där skogsträdgården ska vara, är att det har legat en soptipp precis intill. En del vill inte odla vid soptippar eftersom jorden kan ha blivit dålig av soporna. Men odlarna i Lund tycker inte att soptippen är ett problem. De har tagit prover av jorden för att se så att den inte är giftig, och alla prover visade att jorden var frisk.

 

Odlarna vill också odla på ett speciellt sätt: de vill odla tillsammans med naturen. De vill alltså inte ta bort det som finns där utan odla runt det. Men det tar tid att förändra ett naturområde utan att förstöra det.

 

Dessutom ska föreningen göra det fint för besökare att komma till skogsträdgården. De ska till exempel bygga sittplatser för picknick-besökare, göra en eldstad för grillning och sätta upp skyltar. Och mycket, mycket mer ska göras.

I Lund finns det en stor park.
Parken heter Sankt Hans backar.  
Där ska några odlare
börja odla olika växter och grönsaker.

 

Förut har det legat en soptipp intill parken.
Soptippar kan göra marken sjuk.
Därför vill inte alla odla vid gamla soptippar.Men odlarna i Lund vill odla i parken ändå.
De har undersökt jorden i parken
och jorden är helt frisk och bra.

 

Men innan det går att odla
finns det mycket arbete att göra.
Odlarna ska bland annat bygga bänkar.
Då blir det mysigare för besökare.