EuroPride till Sverige 2018

En tjej med blått hår kysser en tjej i blont hår.

Va stolt över dig och den du är kär i.

Världens största prideparad gick genom Madrid i lördags. Nästa år ska den komma till Sverige.

 

Världens hittills största prideparad gick genom Madrid, Spanien, i lördags. Pride står för mångfald och att alla ska få vara sig själva och bli kära i vem de vill. “Pride” betyder stolthet på engelska. Och i en prideparad går de som tycker att du ska vara stolt oavsett vilket kön du eller den du älskar har.

 

Nästa år ska den stora prideparaden komma till Göteborg och Stockholm. EuroPride som arrangerar paraden, vill alltså att Sverige ska vara värd för paraden. Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke blev glad för att Sverige får vara värd. Hon tror att Sverige får vara värd för att vi tycker att det som prideparader står för är viktigt. Samtidigt tycker Kulturminister Alice Bah Kuhnke att vi har mycket arbete kvar när det kommer till människors lika rättigheter. Det finns fortfarande folk i Sverige som inte vill att människor ska få välja själva vem de vill älska.

 

I många länder får personer av samma kön fortfarande inte gifta sig, eller skaffa barn ihop. Men det blir också bättre i många länder. I förra veckan bestämde Tyskland att personer med samma kön ska få gifta sig.

En parad är när många människor
går tillsammans i ett tåg.
I en prideparad går de som tycker
att alla har rätt att älska vem de vill.Ordet “pride” i prideparad är engelska.
Det betyder stolthet.
De som går i en prideparad vill
att alla ska vara stolta över vem de älskar.

 

I lördags gick världens största prideparad
i Madrid i Spanien.
Den prideparaden heter EuroPride.
EuroPride går varje år i olika städer.

 

Nästa år ska EuroPride vara i Sverige.
Det blir tredje gången EuroPride är här.
Den här gången ska EuroPride vara
i Stockholm och Göteborg.