Fyra av fem lärarstudenter slutar

En students händer knapprar på datorn framför hen. Bredvid datorn står en kopp med te och på andra sidan datorn ligger en bok uppslagen.

Det är mycket jobb för att bli lärare.

I Sverige har vi ont om lärare. Därför är det extra viktigt att vi utbildar många nya lärare. Men det finns ett problem: många lärarstudenter hoppar av sin utbildning innan de är färdiga.

 

Har du haft en riktigt bra lärare någon gång? Duktiga lärare gör skillnad i skolan. De ser till att det är roligt att lära sig. Svåra saker blir lättare att förstå om man har en lärare som kan förklara det på ett bra sätt.  

 

Men just nu har vi lärarbrist i Sverige. Det innebär att det inte finns tillräckligt många lärare. Det saknas 65 000 lärare i Sverige i dag.

 

För att få tillräckligt med lärare måste vi utbilda många nya lärare. Ett av ställena där man kan utbilda sig till lärare är på Karlstads universitet.

 

Under hösten 2012 började 158 studenter utbilda sig till lärare i Karlstad. Men det var bara 33 stycken som gick klart utbildningen. Fyra av fem studenter hoppade alltså av.

 

– För varje student som hoppar av som kunde ha blivit en jätteduktig lärare, så är vi ju en jätteduktig lärare fattigare ute i skolan. Så enkelt är det, säger Björn Åstrand till SVT Nyheter. Björn arbetar med lärarutbildningen vid Karlstads universitet.

 

Det kan finnas olika anledningar till varför studenterna slutar. En anledning kan vara att de inte har samma klass genom hela utbildningen. Därför ska Karlstads universitet försöka skapa mer klasskänsla i lärarutbildningen i framtiden. Då kan studenterna känna  större gemenskap med sina klasskamrater. På så sätt hoppas de att studenterna som börjar på lärarprogrammet stannar kvar.

Lärare har viktiga jobb.
Lärarna ska se till så att eleverna
lär sig allt de behöver veta.
Därför måste lärare finnas.Men just nu finns det för få lärare i Sverige.
Det saknas 65 000 lärare.
Sverige har alltså brist på lärare.

 

Det beror på att det är många
som inte går klart utbildningen till lärare.
På utbildningen i Karlstad var det 2012
bara var femte student som blev lärare.
Resten hoppade av utbildningen.

 

Björn Åstrand jobbar med Karlstads utbildning
Han tycker inte det är bra
att så många hoppar av.
Han ska försöka göra så att fler studenter
blir färdiga lärare.