Ont om vatten i sommar

I sommar kanske vi kommer behöva spara på vattnet.

I sommar kan det bli dåligt med vatten på flera ställen i Sverige. Om det blir en torr sommar kan det bli problem.

 

De senaste två åren har det regnat och snöat mindre än vanligt. Det gör att det finns mindre grundvatten än det brukar. Grundvattnet är det vatten som finns under jorden, men allt vatten är en del av samma kretslopp. Om det blir en varm och torr sommar kan ännu mer grundvatten försvinna.

 

Det kan göra att det finns mindre vatten än vanligt på flera ställen i landet. Och vatten är viktigt för många saker. Till exempel behöver djur dricka vatten, och det behövs vatten för att gräs och annat som djuren äter ska växa bra. Många företag behöver också mycket vatten i sina fabriker. I värsta fall kan det också bli problem med vattnet från kranen. Det gäller framför allt dem som får vatten från egen brunn.

 

I vissa delar av Sverige är risken att vattnet ska ta slut större. Det handlar om södra Sverige, samt om östra Sverige upp till mellersta Norrland. De kommuner som ligger där förbereder sig nu för att allt ska gå bra ändå. Om vi blir tvungna att spara på vattnet kommer de att berätta det.

 

Vatten

 

Vatten

 

Det vatten som vi använder i dag är samma vatten som fanns på dinosauriernas tid. Och det är samma vatten som kommer användas i framtiden. Därför är det viktigt att ta hand om vattnet. Till exempel ska man använda miljömärkta tvättmedel och aldrig spola ner något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toan.

 

 

Vattnets kretslopp

 

Vattnet åker runt i ett kretslopp. Det kommer ner på marken som regn eller snö. Sedan rinner det ut i sjön eller havet eller ner under marken. När solen lyser blir vattnet till vattenånga som åker upp i himlen igen. Där blir ångan kall och blir till moln fulla med vattendroppar. Sen börjar det om med regn och snö igen.

 

 

Dricksvatten

 

Det finns saltvatten och sötvatten, men det vatten vi dricker är sötvatten. Sötvattnet finns i sjöar och glaciärer samt i bäckar och andra vattendrag. Det finns också sötvatten under marken. Det kallas grundvatten. Det vatten vi dricker kommer ofta från sjöar och vattendrag. Men det kan också komma från grundvattnet.

 

 

Vattenverk och reningsverk

 

Innan vi kan dricka vattnet måste det renas i vattenverk. Där går vattnet igenom olika steg och renas på olika sätt. När vi har använt vattnet hemma måste det renas igen. Då åker det till ett reningsverk. Där rensas kiss, bajs, tvättmedel och annat bort från vattnet. Sedan släpps det ut i sjön eller havet.

 

 

 

Källor: Svenskt vatten

 

Varje vecka ger vi en ledtråd i tidningen till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!

 

Det har snöat och regnat väldigt lite
de senaste två åren.
Därför finns det mindre vatten.

Än så länge är det inget problem
att det finns mindre vatten.
Men det kan bli ett problem
om det blir en torr sommar.

Då kan ställen som
behöver mycket vatten få problem.
Det kan vara till exempel
bondgårdar och fabriker.

Kanske kommer det finnas mindre vatten
i vanliga vattenkranar också.
I så fall måste alla spara på vatten.
Men om det blir så
kommer du kunna läsa om det på nyheterna.

 

Vatten

 

Vatten

 

Vi använder samma vatten i dag
som dinosaurierna använde.
Och det är samma vatten
som kommer användas i framtiden.

Därför är det viktigt att ta hand om vattnet.
Och därför ska vi bara spola ner
kiss, bajs och toalettpapper i toan.

 

 

Vattnets kretslopp

 

Vattnet åker runt i ett kretslopp.
Det är därför vi använder
samma vatten hela tiden.

Det börjar med att vattnet
regnar eller snöar ner på marken.
Sedan rinner det ut i sjön eller havet.

När solen lyser på sjön blir vattnet till vattenånga.
Vattenånga åker upp i himlen igen.
Där blir ångan kall.
Ångan blir då till moln fulla med vattendroppar.
Sen börjar det om igen.

 

 

Dricksvatten

 

Det finns saltvatten och sötvatten.
Det vi dricker är sötvatten.

Sötvattnet finns i sjöar och bäckar.
Det finns också sötvatten under marken.
Det kallas grundvatten.

 

 

Vattenverk och reningsverk

 

Vatten måste renas i vattenverk
innan vi kan dricka det.

När vi har använt vattnet hemma
måste det renas igen.
Då åker det till ett reningsverk.

 

 

 

Källor: Svenskt vatten

 

Varje vecka ger vi en ledtråd i tidningen till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!