Fler söker asyl

Två poliser i reflexväst står framför ett tåg och kollar en mans id.

De som kommit från Köpenhamn till Malmö med tåg, har varit tvungna att visa pass eller id i id-kontrollerna. Bild: Sydsvenskan/Erik Magnusson.

Efter att Sverige tog bort id-kontrollerna i början av maj, har fler personer sökt asyl här. Därför funderar regeringen på att ta tillbaka id-kontrollerna, men inget är bestämt än.

 

I april sökte mellan 47 och 55 personer asyl i Sverige per dag. Men efter att id-kontrollerna togs bort i början av maj, har fler personer sökt asyl. Till exempel sökte 112 personer asyl i Sverige i måndags.

 

Id-kontrollerna innebar att man var tvungen att visa ett giltigt id (till exempel ett körkort eller pass) för att få komma in i Sverige. De som inte hade ett giltigt id fick inte komma in i landet. Det är till exempel många barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar som inte har något id.

 

Id-kontrollerna togs bort för att antalet asylsökande hade varit ganska lågt under en längre tid. Men nu säger regeringen att om antalet asylsökande ökar igen, kan id-kontrollerna komma tillbaka.

 
– Vi är beredda att återinföra dem om den bedömningen görs från myndigheterna, säger Anna Johansson till Sydsvenskan. Hon är Sveriges infrastrukturminister.

Att söka asyl betyder att
fråga om lov för att få stanna i Sverige.
Alla som inte är födda i Europa
måste söka asyl för att få bo i Sverige.

 

Förut sökte väldigt många asyl i Sverige.
Därför började Sverige ha id-kontroller.
Id-kontroller betyder att
du måste visa pass för att komma in i Sverige.

 

Men i början på maj
tog Sverige bort id-kontrollerna.
Efter det har fler sökt asyl.
Ungefär dubbelt så många söker asyl nu.

 

Nu har regeringen sagt att
id-kontroller kanske kommer tillbaka.
De kanske kommer tillbaka om
det är många som fortsätter att söka asyl.