Macron blir Frankrikes president

Macron står i en talarstol med knuten näve.

Emmanuel Macron blir Frankrikes nya president. Bild: Fredric Legrand, Comeo/shutterstock.com

Macron vann presidentvalet i Frankrike, över motståndaren Le Pen. Men det var ovanligt få som röstade i valet, och många röstade blankt.

 

I helgen var det val i Frankrike. Då skulle fransmännen rösta fram en ny president. De kunde antingen rösta på Emmanuel Macron eller Marine Le Pen. De två röstades fram i ett annat val för några veckor sen. Du kan läsa mer om det valet här: Presidentval i Frankrike.

 

I valet i helgen var det till slut Macron som vann, och därmed blir han Frankrikes nästa president. Han vann stort, med ungefär 65 procent av rösterna. Det tyckte många var skönt, eftersom de hade varit rädda att Le Pen skulle vinna. Le Pen leder ett parti som inte tycker att några invandrare ska få komma till Frankrike.

 

Men 25 procent av den franska befolkningen valde att inte rösta. Det var över 40 år sen så många valde att inte rösta. Och av de som röstade var det nästan 12 procent som röstade blankt. Det betyder att de varken röstade på Macron eller Le Pen, utan lämnade in ett tomt papper i valet. Många ville alltså varken se Macron eller Le Pen som president.

I helgen var det val i Frankrike.
Frankrike skulle välja en ny president.

 

En man som heter Emmanuel Macron vann valet.
Han blir alltså Frankrikes nya president.
Han vann över Marine Le Pen.

 

Många tyckte det var skönt att
Marine Le Pen inte vann.
Hon leder ett parti som tycker
att inga fler invandrare ska få komma till Frankrike.

 

Men det var många i Frankrike
som inte röstade alls i valet.
De ville inte att varken Macron eller Le Pen
skulle bli president.